NOTÍCIES DE CATÍ  2007


Degut a l'ampli número de notícies d'enguany i per no tenir sempre que carregar les notícies de tot el 2007 hem fraccionat les notícies de l’any en tres blocs. El bloc més recent és el bloc "C". Tria l’opció que desitges:

 

 

TEMPS

NOTÍCIES 2007-A

De l'1 de gener al 6 de juny

NOTICIES 2007-B

Del 7 de juny al 12 d’octubre

NOTÍCIES 2007-C

Del 12 d’octubre al 31 de desembre

 


NOTÍCIES DE CATÍ  2007 (Del 12 d’octubre al 31 de desembre)

 

57.- PRESENTACIÓ DE LA XERRADA SOBRE "LA NEVERA DE CATÍ I EL COMERÇ DEL FRED
58.- PROPERES ACTIVITATS DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL PER AL CAP DE SETMANA
59.- XERRADA SOBRE CATÍ, BÉ D'INTERÉS CULTURAL
60.- INOBLIDABLE CONCERT DE QUICO EL CÉLIO EN CATÍ
61.- RESTAURACIÓ DEL RELLOTGE DE SOL DE L'ESGLÉSIA DE CATÍ
62.- LIDÓN VALER CABALEIRO, DIRECTORA DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE CASTELLÓ
63.- 75 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DEL DR. D. ENRIQUE BOLDÓ GARCÍA
64.- II JORNADES DE CAÇA I BOLETS
65.- L'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL MERIDIÀ DE GREENWICH VISITÀ CATÍ
66.- PORTMADER- LEADER FA BALANÇ DE LA SEUA GESTIÓ
67.- BANDO DEL SR. ALCALDE SOBRE LOS ESCOMBROS
68.- NUEVA ACTUACIÓN DE MANUEL BABILONI EN LA IGLESIA DE CATÍ
69.- JOAQUÍN PUIG, REGIDOR D'ALBOCÀSSER, PRESIDEIX L'ÀREA ZONAL I DE RESIDUS
70.- CONCERT GRUP DE PERCUSSIÓ DE LA VALL D'UIXÓ EN CATÍ, DIA 2 DESEMBRE
71.- TRASLLAT DEL PRIGÓ DE L'AVELLÀ
72.- NOUS CARRERS HISTÒRICS AL POBLE DE CATÍ
73.- SURT EL CINQUÉ NÚMERO DE LA REVISTA TOSSAL
74.- REPRESENTACIÓ DEL NAIXEMENT DE JESÚS A L'ESGLÉSIA
75.- TANCAMENT DE L'ABOCADOR DE LA BASSA DE LES ORTIGUES

 


57.- PRESENTACIÓ DE LA XERRADA SOBRE "LA NEVERA DE CATÍ I EL COMERÇ DEL FRED

El dissabte, dia 14 d’octubre a les 20,00 h va tindre lloc, a l’església parroquial de Catí,  la conferència programada per l'Associació Cultural "Tossal de la Nevera" al voltant del comerç del fred a les comarques valencianes.

La conferència va estar dirigida per Jorge Cruz Orozco i per Pasqual Boira Muñoz.

Jorge Cruz Orozco, nascut a València, és doctor en geografia per la Universitat de València. Va coordinar amb Josep Mª Segura l'inventari dels dipòsits de neu valencians. Va publicar el 1996 l’obra "El comercio de la nieve: la red de pozos de nieve en las tierras valencianas". Ha publicat diversos articles sobre el comerç del fred en revistes i participat en actes de congressos. Actualment és conservador del Museu Valencià d'Etnologia de València des del que ha participat en la restauració i posterior musealització de la Nevera dels Regatxols d'Ares.

Pasqual Boira Muñoz, nascut a les Coves (Castelló) és llicenciat en Geografia i Història professor del C.E.S "L'Alt Maestrat" d'Albocàsser. Durant els darrers anys s’ha dedicat a l’estudi del comerç de la neu arreu de les terres valencianes, especialment a les comarques del nord de Castelló.

Ambdós conferenciants van tractar el tema del comerç del fred valencià:  la construcció de les neveres, la recollida de la neu, el premsament, el transport i la comercialització fent un anàlisi de la importància del sector en el seu dia  i analitzant les causes de la posterior desaparició.

En especial van resultar especialment motivadores per als assistentes les continues referències dels ponents a les neveres catinenques: la Nevera Vella del Tossal de Gibalcolla (que amb el temps va canviar el mateix nom del Tossal de Gibalcolla  a Tossal de la Nevera) i la Nevera del Mas de la Serra.


58.- PROPERES ACTIVITATS DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL PER AL CAP DE SETMANA

Per al proper cap de setmana (dies 19 i 20 d'octubre) continuaran les activitats organitzades per l'Associació Cultural "Tossal de la Nevera" al voltant de la celebració de la segona diada autonòmica a Catí.

Dia 19 d'Octubre, a les 20,00 h, a l’església parroquial: Xerrada-col·loqui sobre "Catí, Bé d’interès Cultural" a càrrec de Joaquim Carbó Miralles, nomenat recentment cronista oficial de la vila.

La xerrada-col·loqui, il·lustrada amb vuitanta diapositives,  tractarà sobre la declaració de la vila de Catí com a Bé d’interès Cultural. Analitzant esta declaració (B.I.C.) aniran sorgint qüestions com les següents (Catí, comarca Maestrat o Ports?, Carta Pobla, Segles d'Or de Catí, Comercialització de la llana, independència de Morella, edificis històrics rellevants del poble, escuts i emblemes).

L’aspecte més interessant de la xerrada tractarà sobre la història de les capelles de l’església de Catí (Sant Blai, Sant Joan, Montserrat, Spígol, Sant Martí, Verdús....). Mitjançant tècnica fotogràfica s’aproximarà la visió de les pedres claus de les cúpules i capitells de les capelles per tractar de veure i desxifrar el seu significat. Intentarem veure lo que a simple vista no es possible.

Dia 20 d'Octubre:

17,00: 2ª Trobada Comarcal de Danses Populars. Participen les "Gitanetes" de Traiguera, el Ball Pla de Benassal i el Ball de Plaça de Catí

Posteriorment inauguració dels dibuixos dels alumnes de l'aulari de Catí (CRAS l'Aiguaneu)

22,00 h: Sopar Popular i "Bureo"

01,00: 2n. Festival de Músiques de la Mediterrània amb l’actuació de Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i de Pepet i Marieta.

L'Associació Cultural ha fet un gran esforç econòmic i de gestions personals per aconseguir un cartell de luxe que esperem que participe tot el poble de Catí i els nostres pobles veïns.


59.- XERRADA SOBRE CATÍ, BÉ D'INTERÉS CULTURAL

 

El divendres, dia 19 d'octubre, a les 21,00 h va tindre lloc a l'església parroquial Nª Sª de l'Assumpció de Catí la xerrada sobre el tema "Catí Bé d'Interés Cultural, organitzada per l'Associació Cultural "Tossal de la Nevera" i dirigida per Joaquim Carbó Miralles, cronista oficial de la vila.

Conferència del dia 19 d'octubre dirigida per Joaquim Carbó Miralles el tema: "Catí, Bé d'Interés Cultural.

 

 

La xerrada constà de 83 diapositives referides als temes centrals de "Catí, Bé d'Interés Cultural" i sobre la història de les capelles de l'església. Comptà amb la presència del nou pàrroc de Catí, Mossèn Rafael entre els numerosos assistents.

La sessió començà amb un anàlisi  del text del  Decret 231/2004 de 22 d'octubre de 2004 de la Generelitat Valenciana pel qual es declara Bé d'Interés Cultural el poble de Catí. Es va comentar l'origen del nom de Catí, el significat de l'escut, la comarcalització i la història del poble des de la concessió de la Carta Pobla fins l'actualitat.

Aspectes a destacar foren els edificis singulars i emblemàtics del poble així com els escuts declarats com a B.I.C. en l'anterior decret.

Especial dedicació fou per a l'Església de l'Assumpció  en la que mitjançant l'objectiu fotogràfic  s'aconseguí aproximar els escuts i les pedres claus de les capelles  per a interpretar el seu significat. La xerrada va concloure amb l'interpretació de l'himne de Catí amb motiu de complir-se el proper estiu el 25é aniversari de la seua estrena.

La documentació de la xerrada fou obtinguda principament dels textos del mateix decret de declaració de BIC i de publicacions de Mossèn Joan Puig i de Vicent Pitarch. Les fotografies de la xerrada van ser faciltades per Carbó i  Antonio Capsir.


60.- INOBLIDABLE CONCERT DE QUICO EL CÉLIO EN CATÍ

 

Quico el Celio, el mut i el noi de Ferreries

 

 Ahir, dia 20 d’octubre, van concloure les activitats de celebració de la 2ª festa autonòmica amb un sopar i un inoblidable concert de música mediterrània.

 La vesprada començà davant del monument de l’Ou amb el ball de plaça a càrrec d’un grup de jovenetes, dames de festes, de Benassal. Continuà amb el dansaires de Catí amb el seu tradicional ball de plaça del nostre poble.

 Seguidament es mostrà al centre recreatiu una exposició amb els dibuixos dels xiquets de l’aulari de Catí relatius a la Casa de la Vila.

El concert s’inicià amb l’actuació del grup “Tigres del Servol” que ens delectaren a tots amb cançons tant nostres com “La manta al coll i el cabasset” i el seu bon humor amb acudits entre cançó i cançó.

 El grup de Quico, el Célio, el noi i el mut de Ferreries que vingué a continuació no va decebre a ningú. Encisà a tots (des dels més joves fins als més vells). El grup, professional al cent per cent, interpretà una dotzena de cançons entre les que destaquem les de “El carrilet de la Cava”, “De Roquetes vinc”, “Si no fos”, “La cullera de boix”.  Cançons reivindicatives però en cap cas de tipus polític sinó de temes tant nostres com l’olivera, la cullera de boix, ... etc.  No faltà tampoc el bon humor i la fina ironia amb al·lusions constants al nostre poble tant en els acudits com en les mateixes lletres de les cançons (al Pedrís Valent, .. etc) . Feia temps que no havia vist a la gent, joves, majors, del poble i forasters, gaudir i participar tant intensament en l’espectacle.  Ningú es va alçar del seient malgrat que aquest es prolongà fins a altes hores de la matinada.

 El grup de Pepet i Marieta que actuà a continuació rematà la vetllada; tampoc no desentonà en absolut, ni molt menys. Llògicament (l’actuació va concloure cap a les cinc i mitjà de la matinada) els més majors havien deixat ja el seu torn als joves. La música fou més per a ells. Però tampoc van faltar números clàssics de la jota del Baix Ebre, del Montsià i del Maestrat. Hagué la lògica reivindicació de l’aigua del Delta de l’Ebre, fins i tot un “strip-tease”, al·lusions a la “marieta” però mai gratuïtes o de mal gust.

 La 2ª celebració de la diada s’havia iniciat amb unes conferències culturals en les que el grau de participació de la gent fou acceptable.

 Un èxit per tant aquesta diada que recordarem, els que hem tingut la sort de poder participar, per sempre. Gràcies a l’Associació Cultural “Tossal de la Nevera”!! Haveu ficat el llistó molt alt.

  Això sí, es fer cultura!! Això sí que és fer poble!!

MES INFORMACIÓ EN WEB DE LA DIADA

 


61.- RESTAURACIÓ DEL RELLOTGE DE SOL DE L'ESGLÉSIA DE CATÍ

 

Per fi ha arribat la restauració del rellotge de sol de la capella de la Comunió de l'Església Parroquial Nª Sª de l'Assumpció de Catí.

Durant la passada setmana, de la mà de la Fundació Blasco de Alagón, i amb el suport tècnic de l'associació de rellotges de Castelló,  tres tècniques en restauració,  Beatriz Recatalà, Paula Gisbert i Ana Cañizares han dut  a terme la seua recuperació.

El rellotge de sol està situat quasi a una altura d'uns 10 metres. En un primer moment es van sanejar les pedres, treient els fongs i líquens i aplicant morter a les juntes i aplicant biocides per a evitar novament la seua reproducció.

 

Seguidament es van recuperar les línees horàries.  Un tècnic especialista en rellotges, Enrique Casado, de l'associació de rellotges de sol va visitar la restauració per trobar algunes línees ocultes i pintar-les lo més exactament possible.

També en la restauració s'ha netejat el gnom, la vareta que proporciona l'ombra.

El rellotge marca les hores entre les 9 i les 18 h i va ser construït l'any 1944.

Per a poder arribar al rellotge es va utilitzar una gran plataforma elevadora que es va situar a la placeta de l'església

Segons testimonis dels veïns feia 60 anys que no es donava una capa de pintura al rellotge.  Ja tocava, doncs.


Ara per saber l'hora oficial, com a norma general,  s'ha de sumar dos hores a la solar (horari d'estiu), i una hora (horari d'hivern).

Segons els tècnics el funcionament del rellotge és prou exacte.

Estat final del rellotge de sol després de la restauració (26-10-2007)

Més informació i fotografies al fòrum

 

A Catí també s'ha cursat una petició per a restaurar el rellotge que es troba sobre la porta de l'església. En este cas el rellotge és més complet, ja que a més d'indicar les hores solars, també mostra els equinoccis i els signes del zodíac, segons van indicar les especialistes. Un tercer rellotge, situat en un edifici BIC, en l'edicici de la Casa de Miralles,  també podria ser objecte de recuperació en el futur.


62.- LIDÓN VALER CABALEIRO, DIRECTORA DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE CASTELLÓ

El diumenge, dia 4 de novembre a les 19:00 h, va tindre lloc a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló la presentació de Na Lidón Valer Cabaleiro com a directora de l'Orquestra Simfònica de Castelló amb el següent programa:

I

L. BEETHOVEN (1770-1827)- Coriolano op. 62

G. BIZET (1838- 1875)- Carmen (Suite)

Preludio- Aragonesa- Intermedio- Seguidilla- Los dragones de Alcalá- Marcha del Toreador.

II

P. TCHAIKOVSKY (1840-1893)

Sinfonia nº 1 en sol menor op. 13 "Sueños de invierno"

Allegro tranquillo- Adagio cantabile ma no tanto- Scherzo: Allegro scherzando giocoso- Finale: Anfante lugubre.

 

 

 

 

L'Orquestra Sinfònica de Castelló naix arran del projecte d'un grup de professors del Conservatori Professional de Castelló per tal de dotar a la nostra província d'una formació musical estable integrada per músics professionals i capaç de difondre la música clàssica.

Lidón Valer Cabaleiro, castellonenca,  té els títols Superior de Percussió i el de Professional de Piano i és Diplomada Mestra d'Educació Infantil i Llengua Catalana a la Universitat Jaume I de Castelló. Des de fa uns anys dirigeix, entre d'altres, la Unió Musical Catinenca i va ser la primera directora e impulsora del Cor de Catí Verge de L'Avellà.

Amb la nostra banda va obtenir el premi "Euterpe" al desenvolupament i innovació bandística de l'any 2004.


63.- 75 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DEL DR. D. ENRIQUE BOLDÓ GARCÍA

El diumenge, dia 11 de novembre, festivitat de Sant Martí, patró de Catí,  ha tingut lloc a l'Església Parroquial de l'Assumpció, després de la Missa Major i Processó, un homenatge al Dr. D. Enrique Boldó García, un dels catinencs més il·lustres del segle XX.

Amb motiu de la celebració del 75 aniversari del naixement del doctor Boldó en Catí el dia 9 de novembre de 1932 s'ha presentat oficialment la seua biografia confeccionada per Joaquim Carbó Miralles, cronista oficial de la vila, amb l'ajuda dels familiars i amics del Dr. Boldó.

L'emotiu acte d'homenatge ha comptat amb la participació de la vídua del Dr. Boldo, Dª Pilar i dels seus fills i, tal com es pot veure a la fotografia, la de nombrosa quantitat de catinencs.

Al final el Sr. Alcalde, En Manuel Puig, ha fet entrega als familiars del Dr. Boldó de cinc biografias impresses especialment per a l'esdeveniment.

 

 

 

DESCARREGUE LA BIOGRAFIA COMPLETA DEL DR. BOLDÓ (3 MEGUES)


64.- II JORNADES DE CAÇA I BOLETS

A la localitat de Morella s'organitzen durant els mesos de novembre i desembre les Segones Jornades Gastronòmiques de Caça i Bolets. Participen els pobles de Morella, Benassal, Castelló, Catí, Cinctorrres, Corachar, Herbés, La Jana, Olocau, Portell, Sorita i Xert.

Del nostre poble  participen els restaurants de "Casa Carbó" i "El Prigó".

 

 


65.- L'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL MERIDIÀ DE GREENWICH VISITÀ CATÍ

A/A. Javier Abad (Diario Mediterráneo).                                                   5 de noviembre de 2007. De Mavi Bru.

 “L´ASSOCIACIÓ D´AMICS DEL MERIDIÁ DE GREENWICH I DELS RELLOTGES DE SOL”  COMPROBO LOS TRABAJOS DE RECUPERACIÓN DE LOS RELOJES DE SOL DE LA LOCALIDAD CASTELLONENSE DE CATI PARA ENGLOBARLOS EN EL PROYECTO DE CATÁLOGO DE RELOJES DE SOL DE LA PROVINCIA.

El  pasado 3 de noviembre “l’Associació d’Amics del Meridiá de Greenwich i dels Rellotges de Sol”  visitó la población de Catí y se reunió con su alcalde D. Manuel Puig Puig y la concejala Doña Pilar Vaquer Blasco al objeto de ver el resultado de la restauración del reloj de sol ubicado en la fachada de la “Capella de la Comunió “ de la Iglesia Parroquial de Nª Sª de la Asunción de Catí.

Los trabajos de restauración finalizaron el pasado 26 de octubre, con la participaron de la Fundació Blasco de Alagón, y con el soporte de tres técnicos de restauración así como de “l’Associació d’Amics del Meridià de Greenwich i dels Rellotges de Sol”. A partir de ahora, vecinos y visitantes podrán volver a contemplar un reloj del año 1744 y el transcurrir de las horas solares entre las 9 de la mañana y las 6 de la tarde.

 El alcalde de Catí transmitió su agradecimiento a los miembros de l’Associació d’amics dels rellotges  y el interés por restaurar el reloj que se encuentra  en el centro del arco de la puerta principal de la Iglesia Parroquial de Nª Sª de la Asunción. En este caso el reloj es más completo, ya que a parte de indicar las horas solares, también muestra los equinoccios, solsticios y los signos del zodiaco. Un tercer reloj, situado en el edificio de la Casa Miralles, también podría ser objeto de recuperación en un futuro.

 

 

Con esta iniciativa l’Associació d’Amics del Meridià de Greenwich i dels Rellotjes de Sol pretende la recuperación y catalogación de los relojes de sol ubicados en edificios públicos y privados de la provincia de Castellón al objeto de que no se pierda un elemento de medir el paso del tiempo tan ancestral y simbólico.                                                                          

         Mavi Bru


66.- PORTMADER- LEADER FA BALANÇ DE LA SEUA GESTIÓ

En la pàgina web de portmader aquesta Associació gestora de la iniciativa comunitària LEADER+ fa balanç del seu programa que ha afectat a 31 municipis de la comarca PORTS-MAESTRAT quan s'aproxima al seu tancament després de cinc anys de funcionament.

 

Pobles del programa LEADER+

 

El programa LEADER+ que va finalitzar el període de sol·licituds el darrer mes d'octubre de 2006 continuarà fins a finals de l'actual any 2007 en que totes les actuacions hauran d'estar finalitzades.

Durant aquestos 5 anys de programa s’han tramitat un total de 262 expedients, dels quals 100 han estat de promotors públics. La iniciativa Leader+ ha suposat una inversió total al territori de 16.185.747,58  , dels quals 6.668.521,00 han estat aportats per aquest programa. D’ Aquestes inversions ha resultat la generació de nombrosos llocs de treballs, a banda de l’ocupació que s’ha consolidat gràcies a la modernització i ampliació d’empreses del territori.

 

Dels 262 expedients, set únicament han afectat al poble de Catí. Altres localitats, com Morella amb 54 expedients o Vilafranca amb 21, han estat bastant més beneficiats de les subvencions.

 

 

Les subvencions han oscil·lat entre el 25 i el 30 % del total del pressupost estimat.

 

Una de les iniciatives amb més pressupot del projecte és la senyalització turística de tots els pobles del territori LEADER+PORTS+MAESTRAT.  Es col·locaran un total de 305 senyals i cartells d'informació turística i cultural.

Al nostre poble de Catí s'estima en una dotzena el cartells a col·locar.

Per més informació veure el fòrum

 


67.- BANDO DEL SR. ALCALDE SOBRE LOS ESCOMBROS

El Sr. Alcalde-Presidente del Ayuntamiento de Catí en bando público del dia 19 de noviembre de 2007 hace saber lo siguiente:

"Que todas las personas que realicen obras en el término municipal tanto con carácter de menores como mayores deben personarse los interesados en el Ayuntamiento previamente al vertido de sus escombros donde se les indicará el lugar elegido en cada caso para depositarlos en lugar conveniente.

Que todas las personas que no cumplan lo anteriormente indicado se sancionarán con arreglo a la legislación vigente.

Catí a 19 de noviembre de 2007

Firmado. El Alcalde. Manuel Puig Puig"


68.- NUEVA ACTUACIÓN DE MANUEL BABILONI EN LA IGLESIA DE CATÍ

El dia 8 de desembre, dissabte, a les 19:00 h, després de la missa anticipada del diumenge, ha tingut lloc a l'església parroquial Nª Sª de l'Assumpció de Catí un nou concert de guitarra de Manuel Babiloni.

Aquest concert ha segut continuació del que va tindre lloc el dia 19 de novembre del passat any en la mateixa església del poble i ha estat patrocinat per l'Excma. Diputació Provincial de Castelló.

Manuel Babiloni, nascut a Castelló fou guanyador l'any 1983 del Premi Especial a la millor interpretació de Francesc Tàrrega en la XVIIIª edició del certàmen internacional de música de Benicàssim. Va debutar professionalment l'any 1981 i l'any 1986 va obtindre en Santiago de Compostela el premi a l'alumne més destacat i el premi al millor guitarrista.

És professor del Conservatori de Música de Castelló i imparteix els cursos internacionals de guitarra, entre d'altres, de Castelló i Vilafamés.

 Està considerat com un dels guitarristes espanyols de més fina qualitat.

PROGRAMA DE L'ACTUACIÓ

Per entrar en la web personal de Babiloni polsa en la foto

Dipsô (De la Suite Mística)-  V. Asencio
Preludio en DoM, op. 5
Preludio en ReM, op. 6
Nocturno, op. 33
Murmullos, op........... D. Fortea (1878-1953)

Irta (Dedicada a M. Babiloni) (1959).............. R. Paús

Capricho Árabe ................... . F. Tárrega (1852- 1909)

Pausa (cinco minutos)

Presque mélodies (dedicada a M. Babiloni)
I.- Quasi adagio
II.- Andantino
III.- Anadante cantabile
IV.- Quasi adagio poco rubato


Sonata nº 2 (dedicada a M. Babiloni)
Andante- Allegro- Andante
Adagio Cantabile
Andante- Adagio Cantabile- Allegro
........ J. Pascual (1964)

Rumores de la Caleta (Malagueña)
Recuerdos de Viaje, op. 71 .................. I. Albéniz (1860- 1909)

Granada (Serenata)
Suite Española, op. 47, nº 1 ................. I. Albéniz (1860- 1909)

Torre Bermeja
Piezas Características, op. 92 ................. I. Albéniz (1860-1909)
 

WEB PERSONAL DE MANUEL BABILONI


69.- JOAQUÍN PUIG, REGIDOR D'ALBOCÀSSER, PRESIDEIX L'ÀREA ZONAL I DE RESIDUS

El regidor d'Albocàsser Joaquín Puig ha substituït a Miguel Zaragozá, ex-alcalde de les Coves al front del consorci zonal de residus de l'àrea I, que engloba localitats dels Ports, del Maestrat i de la Plana. El periode de funcionament d'aquest consorci ha portat postures confrontades entre els diferents alcaldes d'aquestes comarques per la ubicació d'un nou gran abocador que aniria situat a la localitat de Cervera. Tanmateix alguns ajuntaments com el de Càlig han plantejat ubicacions alternatives al abocador cerverí de la Bassa a l'entendre que aquest no es troba en una zona molt adequada per raons de possibles filtracions als aqüifers.

Difícil postura per a Puig en periode preelectoral ja que també l'alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, s'ha mostrat en unes recents declaracions, contrari a augmentar el número de pobles que dipositen els seus fems a l'abocador vilafranquí. I no tant sols això, sinó que Tena demana a l'administració que, tan prompte s'inaugure la planta de tractament de Cervera que tanque l'abocador de Vilafranca, entre d'altres motius perquè, segons la nova normativa de tractament de residus,  l'abocador de Vilafranca és avui en dia ja completament il·legal i ha de tancar les seues portes.

 

Puig assegura que entre un màxim d'un i dos mesos deu de desbloquejar-se aquesta situació.

Un altre assumpte també conflictiu és el funcionament de les plantes de purins situades actualment als pobles de Todolella, Albocàsser, Sant Mateu, Vall d’Alba i la Salzedella. Aquestes plantes compten amb una superfície de 20 a 40.000 metres quadrats i  van ser adjudicades mitjançant una concessió administrativa a la unió temporal d'empreses formada per TETMA-URBASER per un termini de 25 anys. Resulta evident que el seu funcionament deixa en alguns casos molt que desitjar. Ara s'ha sabut que econòmicamente aquestes plantes han segut un desastre (fins acumular en un any més de dos millions de euros de pèrdides més dels inicialment previstos). Ara mateix s'estudia la reconversió d'alguna planta de purins (com la de Sant Mateu) en un abocador.

El director general d' Energies Renovables i Canvi Climàtic de la Generalitat, Jorge Lamparero, el vicepresident de la Diputació, Vicent Aparici i el alcalde de Rossell, Evaristo Martí, són els vicepresidentes del consorci de residus, que compta en el consell executiu com vocals a Jorge Traver, Paco Juan, Andrés Martínez, Antonio Cuenca, Antonio Lluch i Óscar Tena.

 


70.- CONCERT GRUP DE PERCUSSIÓ DE LA VALL D'UIXÓ EN CATÍ, DIA 2 DESEMBRE

 

El diumenge, dia 2 de desembre a les 19 h, va tindre lloc al Centre Recreatiu de Catí , dirigit per Pere Sanz, un concert a càrrec del Grup de Percussió de la Vall d'Uixó.

Us adjuntem el programa del concert.

 

 

 


71.- TRASLLAT DEL PRIGÓ DE L'AVELLÀ

A l'encreuament de la carretera de Catí (CV-128) i la carretera de L'Avellà (CV-1270) estan construint-se  illetes peatonals.

En els plànols es va detectar que el Prigó de l'Avellà, després de la construcció de les illetes, quedaria en posició descentrada.

Per la qual cosa es va procedir a la preparació del prigó per al seu alçament i trasllat posterior al centre de l'encreuament (a 1,5 m de distància de la posició primitiva)

L'obra és responsabilitat de l'ajuntament del poble i del seu arquitecte municipal.

El prigó s'ha protegit amb unes fustes i el basament s'ha foradat amb quatre varetes d'acer per a alçar tot el conjunt.

Recordem que aquest prigó, de L'Avellà o de Santa Anna, va substituir a l'original que va ser destruït l'any 1936.

Per ampliar la informació veure la nostra web

http://www.catimenu.com/peirons.htm
 

El Prigó ja al seu lloc definitiu (19 de desembre de 2007)

 

 


72.- NOUS CARRERS HISTÒRICS AL POBLE DE CATÍ

L'Ajuntament de Catí en sessió del ple municipal celebrada el dia 26 de novembre de 2007  va aprobar la dedicació de tres carrers del poble a tres il·lustres personatges de la nostra història. 

El primer carrer es dedicarà a la memòria d'En Balasc d'Alagó, conqueridor del poble de Catí durant la primera meitat del segle XIII (Actual carrer Forn, números 23-31 i 36-46)

El segon carrer es dedicarà a En Ramon de Bocona a qui el 25 de gener de 1239 fou atorgada la nostra Carta Pobla (Actual carrer Sant Vicent, números 56 a 74)

Finalment el tercer carrer es dedicarà al famós mercader catinenc del segle XV En Joan Espígol que va costejar amb el seu legat la pintura del Retaule de Jacomart per a una de les capelles de l'església parroquial Nª Sª de l'Assumpció de Catí. (Actual carrer Sant Vicent, números 42 a 54)

Actual tram del carrer del Forn i que amb la nova proposta passarà a anomenar-se Carrer d'En Balasc d'Alagó

 

Amb la dedicació d'estos carrers del municipi a En Balasc d'Alagó, a En Ramon de Bocona i a En Joan Espígol, el carrer que es dedicarà també en el balneari de l'Avellà a Don José Ferrandis, ex-president de la Diputació de Castelló i artífex de la construcció de la carretera i del túnel de l'Avellà i el carrer que es va dedicar, amb motiu del tercer centenari de la independència de Morella l'any 1961, a Mossèn Joan Puig,  el poble de Catí compleix amb un antic deute de reconeixement als principals protagonistes de la seua història.

(Veure la sessió completa del Ple Municipal del 26-11-200)


73.- SURT EL CINQUÉ NÚMERO DE LA REVISTA TOSSAL

Amb motiu de les festes de Nadal ha sortit el cinqué número de la revista catinenca Tossal. El número edidat per l'Associació Cultural Catinenca conté les seccions de Notícies Breus, Els molins d'aigua, entrevista personal, Redescobrir el passat catinenc, Les nostres arrels, Retaules desapareguts, Senderisme, Coses Nostres, Foto antiga, Passatemps i meteorologia.

Com es pot apreciar, la portada de la revista està dedicada a l'actuació del grup "Quico, el Celio, el Mut i el Noi de les Ferrerries" de les passades festes de la diada autonòmica.

Per ampliar la portada de la revista

 

 


74.- REPRESENTACIÓ DEL NAIXEMENT DE JESÚS A L'ESGLÉSIA

Els grups de catequèsis de la confirmació i de la comunió dirigits per Marisin Segarra han representat a l'església Nª Sª de l'Assumpció de Catí el naixement de Jesús i l'adoració dels pastors al Mesies.

La primera representació va tindre lloc a la Missa del Gall de la Nit de Nadal (24 desembre). La segona representació, a la Missa Major de Nadal del dia següent.

 


75.- TANCAMENT DE L'ABOCADOR DE LA BASSA DE LES ORTIGUES

La Diputación desbloquea la planta de residuos de Algimia para la Vall y cerrará los vertederos de Catí y Tírig

Incendi a la Bassa de les Ortigues

Més informació al fòrum

La Diputación de Castellón destinará 140.000 euros a la clausura de vertederos, cuyas primeras actuaciones serán en Catí y Tírig. El diputado de Medio Ambiente, Vicent Aparici, anunció ayer la autorización de las obras de la planta de tratamiento de residuos de Algimia, prevista para reforzar a la de la Vall d'Uixó, actualmente en estado de expropiación de terrenos. En total, la Diputación Provincial destinará 20 millones de euros a medio ambiente, lo que supone un 13,20 por ciento de los presupuestos de 2008. Más del 70 por ciento de la inversión corresponde a la depuración de aguas.

El diputado de Medio Ambiente en Castellón anunció ayer una novedad en los presupuestos del área para 2008, la dedicación de 140.000 euros a la clausura de vertederos, entre ellos los de Catí y Tírig. Este programa se suma al de protección de vertederos, por lo que la inversión supera los 170.000 euros.

El diputado del PP explicó que se encuentran en negociaciones para 'desbloquear' el tratamiento de residuos de Cervera. Según Aparici, 'está previsto dar una solución transitoria a los residuos de la zona norte en breve'.

Aparici señaló que la empresa adjudicataria del proyecto ha presentado un informe con propuestas 'interesantes' y que la que iba a ser, en principio, una planta de transferencia, podría valorarse como una solución combinada de plantas móviles, 'para que los residuos tengan que transportarse lo menos posible'.
 

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , cronista oficial de la real vila de Catí

29  de desembre de 2007