NOTÍCIES DE CATÍ  2012 (A)

(1er. Trimestre 2012: Gener, Febrer, Març)


56.- CONCERT DE NADAL 2011 DEL COR DE CATI, VERGE DE L'AVELLÀ (2011)
57.- CONCERT DE NADAL 2011 DE LA UNIÓ MUSICAL CATINENCA (2011)
1.- PROGRAMA DE LES I JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TÒFONA
2.- CATÍ S'INCORPORARÀ AL PROGRAMA DE LA LLUM DE LES IMATGES A PARTIR DE 2012
3.- NOU PREMI PER A FORMATGES DE CATÍ
4.- MILLORA GENERAL DELS CAMINS DEL TERME
5.- NOVES QUOTES FISCALS, RECOLLIDA DE RESIDUS I IVMT PER AL 2012
6.- ARRIBADA DELS REIS MAGS CARREGATS DE REGALS
7.-NOU EXEMPLAR DE LA REVISTA TOSSAL
8.-VOLCA UN CAMIÓ AMB 7.000 CONILLS EN CATÍ
9.-ARRANCA EL PROGRAMA DE LES I JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TÓFONA
10.-EL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ EN CATÍ
11.- RESTAURACIÓ DE LA TALLA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ
12.- ELS TÉCNICS DE LA LLUM I LES IMATGES VISITEN CATÍ I CULLA
13.-ÈXIT DE PÚBLIC I EXPOSITORS A LA FIRA DE LA TÒFONA
14.- QUESOS DE CATÍ RECIBE LA MEDALLA DE PLATA EN EL CERTAMEN BIOCASEUS DE CERDEÑA
 

NOTÍCIES DEL 2ON. TRIMESTRE DE 2012

NOTÍCIES DEL 3ER. TRIMESTRE DE 2012

NOTICIES DE 2011

NOTICIES 2010

NOTICIES 2009


56.- CONCERT DE NADAL 2011 DEL COR DE CATI, VERGE DE L'AVELLÀ

Concert
de
Nadal
Cati
2011
Dia: 18 de desembre (diumenge)
Hora- 19:00 h
Lloc: Sala de la Vila

COR DE CATÍ VERGE DE L'AVELLÀ

 

PROGRAMA:

1.- El pastoret (Pop. valencià)
2.- En un rincón del establo (José Mª Illesca)
3.- Festejo de Navidad (Herbert Bittrich)
4.- Santa Nit (Franz Xaver Grüber)
5.- Joia en el món (G.F. Haendel)
6.- O voso galo comadre (M. Groba)
7.- Niño de Dios de amor herido (Francisco Guerrero)
8.- Blanca Navidad (Irving Berling)
9.- Els àngels de la glòria (Tradicional Francesa)
10.- Suit comercial navideña (José Bernardo Álvarez)

Dirigeix: Carlos E. Pascual Pérez
 
 


 


57.- CONCERT DE NADAL 2011 DE LA UNIÓ MUSICAL CATINENCA

 

El diumenge dia de Nadal, va tindre lloc el tradicional concert de la Banda de Música i del Conjunt Instrumental.

 

Va ser també la presentació oficial del nou director Enrique Martínez Saura.

Enrique Martínez, dirigint al Conjunt Instrumental

PROGRAMA:

Conjunt Instrumental:

Conjunt Instrumental "Arsenio Sales"


Educandos de Benejuzar (pasdoble)     J. Aparicio Peiró
1492: Conquest of Paradise (BSO)      Vangelis
Feliz Navidad (nadala)         J. Feliciano



Unió Musical Catinenca

La Unió Musical Catinenca dirigida per Enrique Martínez Saura

Sabre Dance (moviment del ballet Gayane)        A. Khachaturian
Into the strom (fantasia)                           R. W. Smith
Cielo Andaluz (pasdoble)                                        P. Marquina
Ireland: of Legend and Lore (poema sinfònic)              R. W. Smith
Radetzky March (marxa)                           J. Strauss

Dirigeix: Enrique Martínez Saura

 

Felicitació de Nadal i Cap d'Any de l'Ajuntament de Catí


1.- PROGRAMA DE LES I JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TÒFONA

La Diputació Provincial ha imprés el programa oficial de les I Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a celebrar en Albocàsser, Benassal, Catí i Culla els propers mesos de gener i febrer de 2012.
 

Podeu descarrgar-vos el programa a la següent adreça:

http://dl.dropbox.com/u/76192448/jornadesdelatrufa2012.pdf

Més informació en http://www.catimenu.com/noticies2011d.htm

 


2.- CATÍ S'INCORPORARÀ AL PROGRAMA DE LA LLUM DE LES IMATGES A PARTIR DE L'ANY 2012

 

                                         Culla y Catí se sumarán a La Luz de las Imágenes tras las gestiones de la Diputación
          La Fundación de la Luz de las Imágenes ha dado el visto bueno a la incorporación de Catí y Culla como sedes de la próxima edición que se celebrará en la provincia de Castellón, en 2012. De esta forma, estas dos localidades se unirán al programa de rehabilitación patrimonial y promocional en el que ya estaban incluidas Vinaròs y Benicarló.

          Esta fue la principal consecuencia de la reunión que mantuvieron ayer los representantes de la Fundación, en la que la Diputación estuvo representada por el diputado Pablo Roig. Allí defendió la tesis de ampliar la oferta prevista desde hace seis meses, siguiendo las instrucciones de Moliner, que ya había allanado el camino en las reuniones que ha tenido los últimos meses con la consellera de Turismo y Cultura, Lola Johnson.  La última de ellas fue hace dos semanas en Montanejos, precisamente uno de los paradigmas de turismo de interior de la provincia de Castellón. El presidente de la Diputación insistió ante la consellera sobre la importancia de ampliar esta exposición a otras zonas del Maestrat para que se beneficiase toda la comarca, “aprovechando el rico patrimonio que tiene”. Aún no se ha concretado que tipo de actuaciones se llevarán a cabo tanto en Vinarós y Benicarló, así como en Catí y Culla, aunque el objetivo es cerrar tanto el listado de edificios, como las actuaciones de los mismos, al comienzo de 2012.

          El presidente de la Diputación de Castellón ha agradecido “la sensibilidad que ha demostrado la Generalitat a la hora de ampliar su oferta para esta edición de la Luz de las Imágenes. El objetivo no es otro que integrar todo el territorio en esta iniciativa, para que las actuaciones de mejora en el patrimonio histórico-religioso del Baix y del Alt Maestrat se vean acompañados por un impulso turístico del interior”. No hay que olvidar que la dinamización de toda la provincia, especialmente de los municipios del interior, es uno de los principales retos del nuevo presidente de la Diputación.  

         “Esta inclusión de Catí y Culla va muy en la línea que he marcado de plantear el turismo de forma complementaria entre costa e interior, ofreciendo productos que, como en este caso, pueden incluir un litoral excepcional, con un interior muy rico y al que ahora también vamos a poner en valor”. Javier Moliner, que ya ha llevado a cabo más de una veintena de iniciativas encaminadas a dinamizar la economía del interior, entiende que “los visitantes de fuera podrán ampliar su estancia en la provincia, compartiendo experiencias en Vinarós y Benicarló, que ahora se ampliarán al interior de la provincia”.

           El Patronato ha aprobado el plan de actuación de la Fundación para el ejercicio de 2012, con un presupuesto de 6.085.642,35 €. Hay que recordar que el Patronato de La Luz de las Imágenes ya aprobó el calendario de la próxima campaña de restauración. Está previsto que la exposición sea inaugurada en la primavera de 2013, con anterioridad se desarrollará la labor de restauración del patrimonio histórico-artístico que acumula esta demarcación, con la elección de los edificios que actuarán como sedes, y de las obras mueble que darán contenido a esta próxima muestra.
 


3.- NOU PREMI PER A FORMATGES DE CATÍ

QUESOS DE CATÍ OBTIENE LA MENCIÓN DE HONOR "MANOS EXTRAORDINARIAS 2011

  

          La cooperativa Quesos de Catí ha recibido la Mención de Honor  "Manos Extraordinarias 2011" otorgada en el contexto de la tercera edición de la feria Espacio Artesano-Salón de la Artesanía que se ha celebrado en Feria Valencia. Estos premios, que con ésta alcanzan su 3ª edición, tienen como objetivo estimular la promoción y revalorización del sector artesano e impulsar el desarrollo y la competitividad de la pyme artesana a través del reconocimiento institucional a las entidades y personas que han destacado por su valor individual y aportación al sector artesanal en su conjunto. Quesos de Catí ha recibido la Mención de honor por la elaboración artesanal y tradicional de los quesos. El jurado de los Premios Manos Extraordinarias 2011 ha estado compuesto por la Directora General de Comercio y Consumo, Silvia Ordiñaga; el Director de Ferias de Bienes y Consumo de Feria Valencia, Rafael Cubel; la Directora del Centro de Artesanía de la CV, Cristina Cabrelles; y Asunción Penalba en representación de la Asociación Provincial de Artesanos de Alicante. Todos ellos bajo la presidencia de Alberto Catalá, Presidente de Feria Valencia.

FORMATGES DE CATÍ OBTÉ LA MENCIÓ D'HONOR "MANS EXTRAORDINÀRIES 2011"
 

          La cooperativa Formatges de Catí ha rebut la Menció d'Honor "Mans Extraordinàries 2011" atorgada en el context de la tercera edició de la fira Espai Artesà-Saló del'Artesania que s'ha celebrat en Fira València. Aquests premis, que amb aquesta arriben a la seva 3a edició, tenen com a objectiu estimular la promoció i revalorització del sector artesà i impulsar el desenvolupament i la competitivitat de la pime artesana a través del reconeixement institucional a les entitats i persones que han destacat pel seu valor individual i aportació al sector artesanal en el seu conjunt.Formatges de Catí ha rebut la Menció d'Honor per l'elaboració artesanal i tradicional dels formatges. El jurat dels Premis Mans Extraordinàries 2011 ha estat compost per la directora general de Comerç i Consum, Silvia Ordiñaga, el director de Firesde Béns i Consum de Fira València, Rafael Cubel, la directora del Centre d'Artesania de la CV, Cristina Cabrelles , i Assumpció Penalba en representació de l'Associació Provincial d'Artesans d'Alacant. Tots ells sota la presidència d'Alberto Catalá, President de Fira València.

 


4.- MILLORA GENERAL DELS CAMINS DEL TERME

Estat dels camins abans de la recent millora (Camí dels Clapers)



Durant els dies de esta i la passada setmana el Consorci de Bombers de la Diputació ha millorat l'estat general dels principals camins del poble que van ser tant afectats per les darreres pluges de novembre on van caure uns 200 litres per metre quatrat en 24 hores.
- Clapers/Massipona
- Bassa les Ortigues
- Vies de servei del desviament
- Camí del Bosch, ...
 

El mateix camí anterior després de la recent millora


5.- NOVES QUOTES FISCALS, RECOLLIDA DE RESIDUS I IVMT PER AL 2012

Ordenances fiscals IBI, recollida de residus sòlids i IVTM
 


El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) de 29-12-2012 publica les ordenances que sortiran  efecte des de l’1 de gener de 2012 referides a Ordenances fiscals IBI, recollida de residus sòlids i IVTM

Estes ordenances van ser aprovades en sessió extraordinària del Ple Municipal de l’Ajuntament de Catí de data 10-11-2011.

Acords (resum):

-   Es fixa el tipus de gravamen de l’Impost sobre Bens Immobles aplicable als bens de naturalesa urbana en el 0,75 per cent.
-   Es fixa la quota tributària anual de recollida de residus sòlids urbans en 41,48 euros.

-   Es modifica l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) amb acord al següent quadre de tarifes:

-   Potència i classe de vehicle       Quota: Euros

-   A) Turismes:
-   De menys de 8 cavalls fiscals:    19,99 €
-   De 8 fins 11,99 cavalls fiscals:  45,58 €
-   De 12 fins 15,99 cavalls fiscals: 90,00 €
-   De 16 fins 19,99 cavalls fiscals: 111,26 €
-   Més de 20 cavalls fiscals: 137,94 €
 

Pot consultar-se el text complet d’estes ordenances a la web de l’ajuntament de Cati
http://www.catimenu.com/ordenancesfiscals.pdf

D’altra banda el consorci de la Zona I de residus publica la seua normativa en el mateix BOP de 29-12-2011

 El objeto de esta Ordenanza es el establecimiento de la tasa por gestión de la prestación de los servicios públicos de tratamiento y eliminación residuos urbanos procedentes del servicio de recogida domiciliaria y red de ecoparques consorciada en los municipios de Albocàsser, Alcalá de Xivert, Ares del Maestre, Benasal, Benicarló, Benlloch, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Castell de Cabres, Castellfort, Catí, Cervera del Maestre, Cinctorres, Les Coves de Vinromá, Culla, Forcall, Herbes, La Jana, La Mata, La Pobla de Benifassà, La Salzade¬lla, La Torre d’en Besora, Morella, Olocau del Rey, Oropesa, Palanques, Peñíscola, Portell de Morella, Rosell, San Jorge, San Rafael del Río, San Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, Sarratella, Sierra Engacerán, Tírig, Todolella, Torreblanca, Torre Endomenech, Traiguera, Valli¬bona, Vilanova d’Alcolea, Vilar de Canes, Villafranca del Cid, Villores, Vinaròs, Xert, Zorita del Maestrazgo, integrados en el Consorci per l’execució de les previsions del pla zonal de residus de la Zona I.

Es fixa la quota anual per vivenda o local sense ús específic en 79,50 €

Pot consultar-se l’ordenança completa en la web de l’ajuntament

http://www.catimenu.com/ordenancesfiscalsconsorci.pdf
 

 


6.- ARRIBADA DELS REIS MAGS

Malgrat a que el temps atmosfèric no ha acompanyat massa (molt ventós), tot el poble s'ha congregat esperant als Reis Mags que han arribat a la Font de Sant Vicent al voltant de les 20:30 h.

Acompanyats per la Banda de Música els Reis s'han dirigit a l'església parroquial Nª Sª de l'Assumpció per a adorar al Nen Jesús.

Arribada dels Reis Mags

Acompanyats per la Banda de Música els Reis s'han dirigit a l'església parroquial Nª Sª de l'Assumpció per a adorar al Nen Jesús.

Seguidament ha parlat el Sr. pàrroc , Mossèn Rafael, que després de donar la benvinguda als Reis ha demanat per a tots bens espirituals més que materials. Seguidament el Sr. Alcalde ha dirigit unes paraules als presents donant les gràcies a tots els que fan possible aquesta celebració i ha comentat algunes variacions de l'acte d'entrega de regals d'enguany respecte d'altres anys anteriors.

Per part dels Reis Mags ha parlat Sa Majestat Melcior donant les gràcies a tots els xiquets que amb il·lusió els han demanat els regals.
 

Àlbum de fotos

Més informació sobre els reis i els patges


7.-NOU EXEMPLAR DE LA REVISTA TOSSAL

 

Amb motiu de les festes del Reis, ens han repartit ja el primer exemplar de l'any 2012 de la revista Tossal.

La portada de la revista està dedicada a les festes de Nadal, a través d'una fotografia del Betlem de Vicenta Beltrán.
 

En la contraportada una fotografia dels Salts (Rambla de Salvassòria/Cervera) de les darreres pluges del mes de novembre.

El sumari de la revista és el següent:

- Editorial
- Notícies breus
- Article d'opinió
- Sant Antoni (Paco Segarra)
- Nova incorporació al catàleg d'inscripcions medievals de Catí (Pere Enric Barreda)
- La vinya s'introdueix en Catí (Antonio Melià)
- Reportatge fotogràfic (F. Segura)
- Entrevista a Eduardo Sales i Rosa Puig
- Catinencs de cor (Mossèn Joaquín  Obón Molinos
- Coses nostres
- Associacions del poble (Coral i Banda de música)
- Foto antiga (Banda de música)
- Remeis tradicionals
- Entreteniments/passatemps (Alfredo Roca)
- Meteorologia (Álex Carbó)

 


8.-VOLCA UN CAMIÓ AMB 7.000 CONILLS EN CATÍ

FRANCESC SEGURA 13/01/2012  (Text i fotografies)


         Un camión cargado con 7.000 conejos volcó en la rotonda de la Rambleta situada en el entronque de la salida de Catí con la carretera CV-128. Los hechos sucedieron alrededor de las 21.00 horas del pasado miércoles, cuando el tráiler apenas había circulado unos kilómetros con los animales cargados. No en vano, venía de hacer la ruta por tres explotaciones cunícolas de la misma localidad donde recogió los ejemplares, que quedaron esparcidos en la cuneta de la glorieta, donde aún ayer por la mañana se podían divisar perfectamente.



         Pese a la aparatosidad del accidente, el conductor del vehículo siniestrado salió ileso del mismo.

          El administrativo de la empresa Matadero Júcar SL a la que pertenecían los animales, Héctor Eixarch, explicó a este periódico que la mitad aproximadamente de los que estaban cargados falleció en el acto. Las jaulas menos afectadas, en las que quedaban muchos animales vivos, fueron trasladadas rápidamente al matadero para aprovecharlos en la medida de lo posible. “Es de esperar que un porcentaje de los que se salvaron muriera en el traslado”, comentó ayer Eixarch. 


RETIRADA DE LOS ANIMALES // 

         Se trabajó en la rotonda durante toda la noche para restablecer la normalidad. Los trabajos de retirada de los animales muertos se prolongaron durante todo el día de ayer. Los mismos granjeros a cuyas explotaciones pertenecían los conejos fueron los principales colaboradores para la retirada de los mismos lo antes posible.



          En cuanto al destino del camión volcado, se dirigía al matadero que la empresa Júcar SL tiene en Alcalá del Júcar, en la provincia de Albacete. Este, a su vez, pertenece a un grupo de firmas de Valladolid que hasta finales del pasado mes operaba en un matadero de la población vecina de Benassal y ahora ha pasado hasta la localidad manchega. H

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/sucesos/vuelca-un-camion-en-cati-cargado-con-7-000-conejos_710687.html


También en:

http://www.lasprovincias.es/v/20120113/sucesos/camion-repleto-conejos-vuelca-20120113.html
 


9.-ARRANCA EL PROGRAMA DE LES I JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA TÓFONA

Arrancan con gran expectativa las I Jornadas Gastronómicas de la Trufa de l'Alt Maestrat 



13 de enero. 

           Las I Jornadas Gastronómicas de la Trufa dan comienzo este fin de semana en la comarca de l'Alt Maestrat con un gran número de reservas confirmadas en los 16 restaurantes de Albocàsser, Benassal, Catí y Culla. Esta iniciativa turística, impulsada por la Diputación de Castellón, ha tenido muy buena acogida entre el público de la provincia de Castellón y Valencia, que se han interesado por los diversos menús temáticos entorno al preciado hongo. 
                
 Según Jose Pons, diputado de Turismo de Interior, "en momentos de dificultades económicas como el que estamos viviendo es imprescindible impulsar ideas que permitan dinamizar la economía de nuestras comarcas, y con esta propuesta perseguimos el objetivo de atraer al turista en la época invernal y dar a conocer los encantos del interior de la provincia durante este periodo, con múltiples ofertas gastronómicas, culturales o de turismo rural para disfrutar de la naturaleza". 

          Además, las Jornadas van a permitir aumentar también de manera significativa las pernoctaciones en los hoteles y viviendas de turismo rural de la zona. "Se trata de una oportunidad magnífica para dinamizar el turismo de la zona e incrementar visitas e ingresos", explica Pons. Cabe recordar que, además, el Alt Maestrat ofrece diversas alternativas culturales y de ocio como el Parque Minero de Culla y Torre d'En Besora, las pinturas rupestres de Tirig y Ares, o los cascos históricos de Benassal o Catí. 

          Por otra parte, un aliciente extra para degustar los diferentes menús lo constituye el sorteo que se va a realizar entre los clientes de los diferentes establecimientos para elegir el mejor plato de entre todos los presentados. Así, entre todas las papeletas recibidas se sorteará una estancia de un fin de semana para dos personas en una vivienda rural situada en alguno de los municipios participantes en las Jornadas. 

          Los cuatro municipios, Albocàsser, Benassal, Catí y Culla, ya lo tienen todo listo para recibir a los visitantes atraídos por la buena mesa y, además, los visitantes podrán comprar productos relacionados con la trufa en diversos comercios que participan en esta iniciativa. Así, se podrá comprar trufa en fresco, quesos, carnes, embutidos e incluso repostería.

          Por su parte, el diputado comarcal, Pablo Roig, ha señalado que "la unión entre establecimientos de restauración y comercio junto con los diferentes ayuntamientos, en una apuesta común por la calidad, es una iniciativa de éxito seguro y más si en su base se encuentra el producto estrella de la gastronomía de Castellón."

          Los empresarios turísticos de la zona confían en que la celebración de estas I Jornadas Gastronómicas supongan un refuerzo a su actividad, como ya ocurre  otras comarcas, y más cuando hablamos de un producto de tanta calidad como es la trufa y con unos precios de menús tan competitivos. 

          El folleto de las Jornadas con la descripción de los menús se puede encontrar en la web  del ayuntamiento de Cati (www.catimenu.com) y en la del Patronato Provincial de Turismo  www.turismodecastel lon.com 


10.-EL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ EN CATÍ

EL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ VISITA CATÍ

Reunió en la Sala de Plens de l'Ajuntament de Catí

El president de la Diputación de Castellón, Javier Moliner  ha volgut implicar-se en les Jornades de la trufa i es va desplaçar el passat diumenge, 22 de gener fins a Catí, acompanyat pel diputat Pablo Roig, per a interesar-se pel funcionament de les jornadas de la mà dels comerciants i restauradors.

D'aquesta manera, el president provincial va visitar la fàbrica de formatges de la localitat, on el formatge trufat està tenint una gran demanda i reconeixement, i es va reunir amb els empressaris turístics, després de degustar el menú temàtic del preciat fong, amb la finalitat d'atendre les seues preocupacions i desenvolupar noves línies de col·laboració en quant a promoció i impuls del turisme d'interior.
 

A la Casa de Banys

"Hemos podido comprobar como esta iniciativa está polarizando la atención de muchísima gente que acude a esta comarca con el argumento gastronómico, para conocer un producto muy cotizado y valorado en toda Europa y que procede de nuestras tierras. Creo que es una oportunidad magnífica para consolidar poco a poco este oro negro para que asiente valor en el territorio y le ofrezca a mucha gente nuevas razones para seguir creyendo en la tierra, en los pueblos y en las oportunidades que nuestra provincia ofrece", ha manifestat Moliner.

 

A la formatgera

Cal recordar que estes jornades gastronòmiques, en les que participen més de 20 restaurants i comerços de l'Alt Maestrat, es desenvolupen durant els caps de setmana de gener i febrer, complementant-se amb la Fira Itinerant de la Trufa que tindrà lloc l' 11 i 12 de febrer en Albocàsser. Allí se donaran cita productors, comercialitzadors, restauradors i buscadors per a mostrar al món totes les novetats entorn a este producte culinari, des de la seua recol·lecció a la preparació gastronòmica.
 


11.- RESTAURACIÓ DE LA TALLA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ

LA FUNDACIÓ "DON BLASCO DE ALAGÓN"

RESTAURARÀ LA TALLA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ

El Patronato de la Fundación Blasco de Alagón se ha reunido esta mañana en la Diputación de Castelló bajo la presidencia de la Directora General de Patrimonio, Marta Alonso, el Presidente de la Diputación de Castelló, Javier Moliner y el diputado delegado de Cultura de la Diputación de Teruel, Luis Carlos Marquesan. En la reunión también han estado presentes la Directora General de Turismo, Cristina Morató, la Gerente de la Fundación, Lucía Martí y los patronos de la entidad que tienen como principal objetivo la recuperación de patrimonio mueble e inmueble en las comarcas de Teruel y Castellón.

Entre otras actuaciones se restaurará la talla de la Vírgen de l'Avellà.

Ermita de l’Avellà
Se procederá a la desinfección, limpieza, consolidación, estucado y reintegración cromática de la misma. La imagen existente es una réplica de la original fechada en el siglo XVI.

 

 

El viernes día 2 de marzo, la gerente de la Fundación Blasco de Alagón, Lucia Martí acompañada de la técnico del Taller de Restauracion de la entidad, Ana Cañizares, se desplazaron hasta la ermita de l´Avellà de Catí. Junto al alcalde de la localidad, Manuel Puig, y el edil de Cultura, Pablo Roig diseñaron los preparativos para trasladar la imagen de la Virgen hasta el taller de restauración de la Fundación Blasco de Alagón.

 



          La talla de la Virgen de l´Avellà, presenta un notable deterioro. Se aprecian varias grietas correspondientes a tallas de unión, perdida de soporte, así como también la perdida de policromía, falta de dorados y ataques de carcoma en su base. En algunas zonas se aprecian repintes que pretendían paliar las pérdidas de policromía que había sufrido la imagen.

         El proceso de restauración ya se ha iniciado con los estudios previos de la imagen. Posteriormente se consolidará tanto la estructura de la talla como de la policromía, se realizará un tratamiento con antixilófagos, se llevará a cabo la limpieza de la pieza, se estucarán los faltantes y se reintegrarán las pérdidas de la película pictórica y del dorado.



Una devoción histórica

          La talla Virgen de l´Avellà, es una imagen realizada en madera y es similar a la original, destruida en 1936. En la imagen la Virgen sostiene al niño Jesús en su mando izquierda y en la derecha lleva un lirio. El Niño lleva un globo en su mano izquierda y la derecha en actitud de bendecir. La Virgen está de pie sobre una nube rodeada de querubines.

          La devoción de la Virgen de l´Avella, se remonta al siglo XVI. La leyenda cuenta que la Virgen se le apareció a una vieja ciega y leprosa, que se dirigía a Santa Lucía para pedirle al Señor que le recobrará la vista y la curara de la lepra. Al pasar por la Fuente de L´Avellà, oyó una voz que le preguntó donde se dirigía y al responderle que iba a Santa Lucia, la voz le dijo que se lavará en el agua de la fuente y que en ella se curaría. La vieja recuperó la vista y se curó de la lepra, y fue al pueblo de Catí a contar el milagro. La fundación ya ha iniciado los trabajos de restauración para que la imagen pueda volver en perfectas condiciones a Catí para celebrar la Pascua.


12.- ELS TÉCNICS DE LA LLUM I LES IMATGES VISITEN CATÍ I CULLA

ELS TÉCNICS DE LA LLUM I LES IMATGES VISITEN CATÍ I CULLA

Visitant la Sala de la Vila

• Los expertos de bienes muebles e inmuebles de la Fundación se reúnen con los responsables políticos de ambas poblaciones y con representantes de la Diputación de Castellón

• Los responsables de la fundación se han desplazado a Catí y Culla para ver el patrimonio mueble e inmueble de estas dos localidades de interior de Castellón

La gerente de La Luz de las Imágenes, Carmen D. Quintero, acompañada por los responsables de la restauración arquitectónica y artística de la Fundación, Carles Boigues y José Luis Navarro, respectivamente, han visitado Culla y Catí y se han reunido con los alcaldes de estas dos poblaciones: José Francisco Bellés, de Culla, y Manuel Puig, de Catí. A la reunión han asistido también los diputados provinciales de Castellón, Héctor Folgado y Pablo Roig, y el delegado territorial de Cultura, Francisco Medina.

En Culla, los responsables de la Fundación, acompañados por el alcalde, han visitado la parroquia del Salvador, donde el mosén, Julio César Silva, les ha mostrado el patrimonio mueble de la iglesia.

Posteriormente, se han desplazado a la población de Catí, donde han visitado el edificio de la lonja y la iglesia parroquial de Nuestra Señora de la Asunción. El alcalde y algunos concejales, acompañados por párroco del templo, Rafael García, les han mostrado las cubiertas y el interior de la iglesia, cuyas bóvedas cuentan con interesantes esgrafiados que actualmente no se aprecian pues se encuentran recubiertos por una capa de cal. Para una próxima cita ha quedado el patrimonio mueble de este templo.

La visita a estos dos municipios se enmarca dentro de los trabajos preparatorios de la próxima edición de La Luz de las Imágenes, y se suma a las realizadas a las poblaciones de Vinaroz y Benicarló, en lo que será la décima campaña restauradora de la Fundación.


13.- ÈXIT DE PÚBLIC I EXPOSITORS A LA FIRA DE LA TÒFONA

La fira de la tòfona d'Albocàsser tanca les portes amb una elevada presència de públic, atret per tots els esdeveniments que s'han organitzat. Diumenge el concurs de gossos cercadors, que va comptar amb 5 participants, va congregar centenars de veïns i visitants al voltant del recinte disposa per a la recerca. Cada gos havia de trobar cinc tòfones en un temps màxim de 5 minuts. Després de la competició es va produir un empat a 3 tòfones entre dos dels concursants. Es va decidir establir un desempat entre els dos millors. Qui trobés abans la tòfona seria el vencedor. Per pocs segons Victor Palacios, de Rubielos de Mora, va ser el vencedor amb la gossa Linda.

 

Després del concurs de gossos cercadors va arribar el torn de Cochi, la famosa javelina buscadora de tòfones de Pina de Montalgrao. El públic va mostrar la seva sorpresa en veure les facilitat amb què un senglar aconsegueix trobar les tòfones amagades. A més, al local polivalent d'Albocàsser, es va celebrar el concurs a la tòfona amb més pes. Es van presentar exemplars de més de 300 grams.

El polifuncional va acollir una mostra de productes relacionats amb la tòfona. Viveristes que oferien plantes micorizades amb tòfona, venda de tòfones naturals i els seus derivats, formatges ... i tot tipus de productes de la zona. A més entitats i col · lectius d'Albocàsser com l'Ampa o el col · lectiu de dones van oferir degustacions de plats tradicionals del Maestrat durant tot el dia.

Així mateix, durant el cap de setmana els veïns d'Albocàsser han pogut gaudir de dinars i sopars populars que han tingut com a protagonista la or negre de la cuina. A tot això hi caben sumar els menús de la tòfona que poden degustar fins a finals de mes a tots els restaurants del Maestrat.

Des de l'Ajuntament d'Albocàsser han destacat la repercussió que ha tingut l'esdeveniment en el municipi i entre els centenars de visitants que s'han rebut durant aquests dies. Així mateix s'ha incidit en la col · laboració que han prestat entitats i veïns del municipi per tirar endavant les jornades.

El president de la Diputació inaugura  la Fira de la Tòfona d'Albocàsser

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha inaugurat aquest matí a Albocàsser, amb l'alcalde, Antonio Querol, la Fira Monogràfica de la Tòfona, una iniciativa que, al costat de les jornades gastronòmiques d'aquest preuat fong, ha aconseguit atraure fins la comarca de l'Alt Maestrat a 2.500 visitants fins al moment.

S'estima, segons el Patronat Provincial de Turisme, que aquesta gran afluència de turistes, que permet dinamitzar la temporada d'hivern a l'interior de Castelló, ha revertit en uns beneficis de prop de 100.000 euros per als comerços, restaurants, hotels i altres punts turístics de la comarca.

"L'Alt Maestrat és com una mina d'atzabeja, en qualsevol racó podem trobar una oportunitat per crear riquesa i la tòfona és un bon exemple. És moment de prioritzar aquelles inversions que permetin generar prosperitat per als nostres pobles i, en aquest cas, l'interior necessita un suport especial per a seguir donant-li valor a allò que sempre ha tingut, com són els nostres productes autòctons ", ha assenyalat el president provincial en el seu discurs.

Moliner, que ha estat acompanyat per diversos diputats provincials, també ha destacat que "des de la Diputació seguirem donant suport a aquest tipus d'iniciatives que generen riquesa i ens comprometem a posar les eines necessàries per aconseguir incrementar el valor dels recursos d'aquesta terra".

Durant aquests dos dies Albocàsser acollirà diverses conferències tècniques al voltant de la tubericultura, demostracions gastronòmiques, concursos de tòfones de grans dimensions, culinaris i també de gossos cercadors, entre altres activitats. Així mateix, el recinte firal compta amb més de 20 estands que ofereixen productes alimentaris al voltant del preuat fong i altres dedicats a plantacions i cura del cultiu.

Com a curiositat, cal destacar l'exhibició d'una javelina buscadora de tòfones o l'exposició de plats preparats amb Tuber Melanosporum per restauradors dels Ports - Maestrat i alumnes de l'Escola d'Hostaleria Costa Azahar de Castelló.

Per la seva banda, els més de 20 restaurants de la comarca que participen en les jornades gastronòmiques de la tòfona, que ja han servit més de 600 menús, esperen una gran afluència de comensals durant aquests dos dies que posicionen a l'Alt Maestrat com a capital de l'anomenat or negre.


14.- QUESOS DE CATÍ RECIBE LA MEDALLA DE PLATA EN EL CERTAMEN BIOCASEUS DE CERDEÑA



La apuesta ecológica de la cooperativa Quesos de Catí ha vuelto a dar frutos. El queso Pell Florida, elaborado con leche de cabra de producción ecológica, ha vuelto a obtener reconocimientos internacionales. En este caso se trata la medalla de Plata en el certámen Biocaseus, que cada año se convoca en la isla italiana de Cerdeña. Se trata del único queso premiado de la Comunidad Valenciana y uno de los dos españoles que han recibido galardón.

           El premio confirma la apuesta de la cooperativa Quesos de Catí por los productos ecológicos que siguen los más estrictos controles de calidad. La entrega de los premios ha tenido lugar en el seno de la feria Biofach, celebrada recientemente en la ciudad alemana de Nüremberg. Se trata del certámen internacional más importante en productos ecológicos en el que, un año más, la cooperativa quesera del Maestrat ha tenido presencia a través de este reconocimiento.  La feria congrega cada año a 2.500 expositores de todo el mundo y cuenta con 44.000 visitantes profesionales.Queso s de Catí elabora nueve variedades de quesos ecológicos de la máxima calidad a través de todo el proceso desde su origen hasta su degustación.

         La calidad es un objetivo indispensable y se enmarca en el desarrollo de la agricultura y la ganadería ecológica. Se trata de productos que tienen como denominador común la pureza de sus ingredientes, el respeto al medio ambiente, una producción sin aditivos de síntesis química y el distintivo de acreditación por el Comité de Agricultura Ecológica. La leche de cabra que sirve para elaborar el queso Pell Florida procede de los ganados que pastan en el interior de Castelló, en las comarcas del Maestrat y Els Ports.  La cooperativa Quesos de Catí tiene su origen en los ganaderos que cada día alimentan a sus ganados de la forma más natural.
        

          El Queso Pell Florida, premiado en Biocaseus, tiene un formato cilíndrico. Está elaborado con leche de cabra de producción ecológica. Su peso oscila entre los 500 y los 1.200 gramos. El proceso de curación oscila entre los 30 y los 45 días. Marida a la perfección con cava o champagne y con vinos blancos afrutados. La corteza está enmohecida y la pasta presenta un color blanco mate. De textura elástica y sin ojos en el paladar es cremos y envolvente. Su aroma recuerda a bodega y setas. Su sabor es ligeramente dulzón, poco salado con reminiscencias a las nueces.
 

 

NOTÍCIES QUART TRIMESTRE DE 2012

NOTÍCIES TERCER TRIMESTRE DE 2012

NOTÍCIES SEGON TRIMESTRE DE 2012

NOTÍCIES PRIMER TRIMESTRE DE 2012

NOTICIES DE 2011

NOTICIES 2010

NOTICIES 2009


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , cronista oficial de la real vila de Catí

Darrera actualització: 4 de febrer de 2012