Pulsa para ampliar
Pulsa para ampliar
ÁLBUM DE LAS PINTURAS RESTAURACIÓN DEL MES DE AGOSTO DE 2018- INAUGURACIÓN 7 de septiembre de 2018
IDIOMA |
EL BALNEARI DE L'AVELLÀ
PULSA SOBRE EL CARTEL PARA AMPLIAR ZOOM
DIA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ- PULSA SOBRE MENÚ PER AMPLIAR ZOOM
Arribada al Balneari (Cliqueu la foto per ampliar)
Plànoj del Balneari
FOTOGRAFIA EN 360º
https://www.fotos360castellon.com/visita-virtual-personalizada/Ermita-Avella-Cati/
10 D'ABRIL 2023
DILLUNS DE PASQUA- ROMERIA
PULSA EN FOTO PER AMPLIAR ZOOM
DIADA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ (10-SET-2022)- PULSA EN FOTOGRAFIA PER AMPLIAR
DIADA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ (10-SET-2022)- PULSA EN FOTOGRAFIA PER AMPLIAR
DIADA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ (10-SET-2022)- PULSA EN FOTOGRAFIA PER AMPLIAR
Pulsa sobre las fotografías si quieres ampliarlas o descargarlas con mayor tamaño
Prem sobre les fotografies si vols ampliar-les o descarregar-les amb major grandària
Pulsar en la foto per a ampliar
Última fotografia (24 de maig de 2016)- Pulsar per a ampliar
Última fotografia (24 de maig de 2016)- Pulsar per a ampliar
LOCALITZACIÓ:
Situació: A 5 km. a l'oest de Catí. Accés a Catí per l'encreuament de l'Prigó (situat pel nord a 8 km. De la Carretera Nacional 232 Vinaròs- Vitòria i pel sud a 13,5 km. De la cruïlla de Vilar de Canes a la carretera de la Pobla Tornesa a Vilafranca ). VEURE A EN EL MENÚ APARTAT "ACCÈS" |
En el mateix Prigó de l'Avellà ja es marca el quilòmetre 1 comptat des de la rotonda de Sant Josep. 6-1 = 5 quilòmetres (Catí- L'Avellà) |
Arribada a l'Avellà, passat el túnel, a uns metres de la corba. Una irregular mesurament marca 6 quilòmetres des de la rotonda de Sant Josep (5 quilòmetres des del Prigó de l'Avellà de Catí). |
ESGLÉSIA I ERMITA-HOSPEDERIA:
Més informació en https://www.catimenu.com/avellaer.htm
La Verge restaurada per la Fundació Blasc d'Alagó a l'abril de 2012
(pulsar a la imatge per ampliar)
El 29 de març de 1544 concreten les condicions per fabricar una capelleta de 14 x 18 pams (3 x 4 metres) i una casa de 35 x 15 pams (7,9 x 3,4metros). Va ser construïda pels arquitectes Antoni Favardina i Joan Vinyes.
L'estat de conservació de les pintures, particularment les de la part dreta, per motius de la humitat, és molt deficient i amb greu perill de pèrdua total. |
El 7 abril 1545 es fa la 1a processó a l'Avellà per demanar aigua davant la gran sequera. Aquesta mateixa nit plou espectacularment.
El 10 d'abril de 1549 el arquebisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Tarragona, Fra Francesc de Roures, beneïa la primitiva església i l'endemà es realitzava la primera missa.
En 1578 s'edifica la capelleta que protegeix la font. La primitiva Església i casa són reemplaçades i després ampliades successivament.
L'any 1589 comencen les obres del primer pis de la Casa de l'Avellà. L'any 1600 es van acabar les tres habitacions del que avui anomenem primera sala, una de les quals la "dels capellans" era destinada a habitatge dels sacerdots. Les obres continuen fins a l'any 1669 s'acaba el segon pis de l'ermita.
Amb l'eminent personatge catinenca el rector Francisco Celma (1687-1771) l'Església i l'Ermita adquireixen les formes i proporcions que avui veiem. L'església del Avellà amb el cambril aixecat en 1757 mesura 32 m. de llarga per 6,80 m. d'ampla. El 1714 es fa el retaule de la capella. En 1715 es projecta daurar el retaule i es col·loca el llenç davant de la imatge. El 1719 s'obre la canella de la font. En 1720 es ra el retaule de l'església.
De 1720 a 1740 es va aixecar el tercer pis de l'actual ermita ja que creixia el nombre de devots que a la Verge ia les aigües de la seva font.
Dos centenaris pollancres (no àlbers) donen ombra als estiuejants (Dilluns de Pasqua 2006) |
Les obres de l'Església es van fer en tres fases successives. De 1733 a 1740 es va construir la nau de l'Església, començant-la elevació de la volta el 20 de març de 1737 e al juliol està coberta.
De gran qualitat són els frescos realitzats pel pintor de Sant Mateu Pascual Mespletera, al qual es va concertar en 5 febrer 1735, dos anys abans que la nau estigués coberta. Aquests frescs van concloure en l'any 1750 i recobreixen la volta de l'església.
Pintures de les capelles de l'esquerra (part de l'evangeli), en millor estat
El 4 febrer 1743 es projecta aixecar l'actual campanar (cadireta)
En 1757 es va construir el transagrari que al 1758 va decorar el pintor fill de Catí Francisco Blasco.
ESTAT DE LES PINTURES DIA INAUGURACIÓ (07-09-2018)
Ampliar informació en https://www.catimenu.com/pinturesermita.htm
https://www.catimenu.com/inauguracio-pintures-avella.htm
http://www.catimenu.com/avellaer.htm
Pulsa para ampliar
Pulsa para ampliar
Pulsa para ampliar
ÁLBUM DE LAS PINTURAS RESTAURACIÓN DEL MES DE AGOSTO DE 2018- INAUGURACIÓN 7 de septiembre de 2018
Vista panoràmica de la placeta
Tanca i passamans col·locat en l'accés a la placeta per les escales (24 maig 2016) - Prémer per ampliar
FONDA AVELLÀ - SEGLE XVIII:
Fonda Avellà en restauración, 2012 |
El 8 de setembre del 1785 el Consell acorda aixecar nou edifici que va ser construït el 1786 amb unes vuit habitacions.
Per decret d'Estat del 8 de maig de 1864 va ser venuda a un particular anomenat Masústregui. Els successius propietaris privats (familiars dels Borjo) van ser adaptant-la, ampliant un tercer pis i terrat a mitjans d'aquest segle i millorant les seves instal·lacions.
En l'actualitat la fonda és propietat dels hereus d'Hermenegildo Celma.
CASA DE BANYS - SEGLE XIX:
Casa de Banys, anys 40 |
Casa de Banys actual |
També va ser el Consell el que la va fer construir a 1845. Per Decret d'Estat del 8 de maig de 1864 va ser venuda a un particular anomenat Masústregui. Igual que la Fonda L'Avellà i molts terrenys i masies de Catí va estar en possessió del Baró de Casablanca fins als anys trenta del segle XX.
El balneari (fonda, Casa de Banys i terrenys) va ser comprat per Gabriel Miralles Barreda i Vicente García (De Borjo) al Baró de Casablanca. La Casa de Banys va estar funcionant com a tal fins a inici dels anys cinquanta (poc abans d'obrir-se el túnel de l'Avellà).
Per motius higiènics, per l'antiguitat de les instal·lacions i per la falta d'aigua, ja que va començar a comercialitzar l'aigua de l'Avellà i no hi havia ja líquid sobrant, el seu llavors propietari va decidir reconvertir la Casa de Banys en fonda. Es van extreure les antigues banyeres del soterrani, es va ampliar un tercer pis a l'edifici i es va construir l'actual terrassa. Va passar llavors a nomenar-se l'edifici com Fonda La nostra Senyora de l'Avellà o més conegut com Fonda Miralles.
A finals de l'any 2002 la fonda va ser adquirida a la família Miralles pels propietaris de l'hotel "El Prigó" de Catí passant a denominar-se "Casa de Banys- L'Avellà".
En l'actualitat l'edifici ha culminat una fase d'obres de remodelació i d'adequació que l'han convertit en un modern hotel apte tant per al turisme rural com per al de temporada d'estiu. Per la qual cosa s'ha instal·lat calefacció central i s'ha reestructurat el nombre d'habitacions ampliant-les i instal·lant bany complet i TV a cadascuna de les habitacions. La principal novetat és que s'ha recuperat l'antiga denominació i funció de la Casa de Banys, per a això s'han instal·lat a la planta baixa modernes sales d'hidromassatge i gimnàs.
Casa de Banys |
AIGUA I PLANTA EMBOTELLADORA
LA FONT DE L'AVELLÀ- 10-SET- 2022 (PULSA PER AMPLIAR)
En 1713 ja es portava aigua de la font de l'Avellà a la ciutat de València. (J.Puig pp 10 "Ermita de Ntra. Sra. Del Avellà. Quart centenari de la seva construcció" Castelló, 1944).
Per Real Decret de 25 d'abril de 1928 és declarada d'utilitat pública.
Font de l'Avellà (24 maig 2016) (prémer per ampliar)
Més informació a https://www.catimenu.com/aiguadelavella.htm
https://www.catimenu.com/avellafont.htm
El 1971 es va posar en marxa l'embotelladora, construint nous dipòsits i millorant substancialment les instal·lacions. |
INAUGURACIÓ DEL MUSEU-CENTRE INTERPRETATIU DE L'AIGUA DE L'AVELLÀ (7 de setembre de 2018)
Vesprada/nit carregada d'actes emotius al Balneari per la inauguració de la restauració de les pintures de l'ermita de L'Avellà i del museu-centre d'interpretació de l'aigua de L'Avellà, situat annex a l'actual embotelladora.
L'esdeveniment ha estat presidit pel president de la Diputació de Castelló Xavier Moliner i pel bisbe de Tortosa Enric Benavent, a més de l'alcalde Pablo Roig i del pàrroc de Catí Rdo. Mossèn Godefroid León. A destacar també l'actuació del Cor de Cantores i rondalla, així com de la banda de música la "Unió Musical Catinenca".
Encapçalats per la Banda de Música tots els presents s'han dirigit cap a l'embotelladora on en la part superior s'ha procedit a la inauguració del museu- centre d'interpretació de l'aigua de l'Avellà.
El Centre d'interpretació de l'aigua de l'Avellà situat damunt de l'embotelladora
Les autoritats (bisbe, president diputació de Castelló, capellà de Catí)
Nous envasaments de la botella d'aigua de l'Avellà
La banda de música la Unió Musical Catinenca, mentrestant la gent baixa per la escalinata circular des d'el centre-interpretació de l'aigua de l'Avellá
Aspecte actual del Centre d'Interpretació de l'Aigua
CARRETERA:
Comença a construir-se la carretera de l'Avellà en l'any 1944, escometent l'empresa la Diputació Provincial de Castelló. Es projecta construir un túnel des del Barranc del Mas de Blai al Santuari, de manera que surti sobre de la font, una mica a la dreta, acabant en l'albereda. Alguns temen que les obres del túnel podrien tallar la deu de la font de manera que finalment la sortida del túnel es projecta més amunt (tal com actualment es troba).
Primer projecte carretera l'Avellà (prémer per ampliar)
Mes informació sobre la carretera en https://www.catimenu.com/carretera-tunel.htm
TUNEL:
Mesura 312 metres de llarg i 7,40 metres d'ample i va ser finançat per l'Excma. Diputació de Castelló. En ell van treballar moltes persones del poble que van aconseguir fer el túnel amb mitjans mecànics molt escassos, sent per a tots un motiu de gran orgull i satisfacció.
El dia 12 de gener de 1953, segons el catinenca Alfredo Roca, els treballadors, entre els quals el mateix es trobava, van aconseguir perforar per primera vegada la Serra de L'Avellà i passar per fi a la vessant contrària de la muntanya fent-ho ell en primer lloc.
Posteriorment, al mes d'agost es faria la inauguració oficial.
La construcció del túnel de l'Avellà i de la carretera van suposar una important millora de les comunicacions entre el poble i l'ermitori i un considerable augment de turistes. Fins llavors la carretera acabava al costat est del túnel, veient-se obligats els visitants de l'ermitori a haver de pujar amb muls pel camí del peironet.
La construcció del túnel va suposar una important millora en les comunicacions |
Més informació sobre la carretera en https://www.catimenu.com/carretera-tunel-avella.htm
L'any 2003 es van complir cinquanta anys des de l'any de la seva inauguració. Poc més tard, l'any 2011, els catinenses van veure complert un dels seus més anhelats desitjos. La Diputació Provincial va realitzar la primera fase d'encofrat del túnel. Així es van eliminar possibles accidents de roques que es desprenien contínuament.
11 de març de 2011. Inauguració de la 1a fase de l'encofrat del túnel.
L'actual remodelació (2a fase) data de finals de 2013. La va portar a terme la Diputació Provincial. Es van pintar les dues entrades / sortides del túnel, es va pavimentar la carretaera i es van col·locar catadiòptrics a l'interior i els senyals corresponents a cadascuna de les dues entrades.
Entrada al túnel, cara est
Diputació de Castelló. Rehabilitació i millora del túnel de l'avellanes rehabilitació- millorat Reforç estructural- Drenatge i senyalització- Inversió: 1.937.530,01 euros
Interior túnel
El túnel, entrada de ponent (part del Balneari)
El túnel, entrada del Noroest (la que dóna al Balneari)
Més informació sobre l'ermita en https://www.catimenu.com/avellaer.htm
i en les opcions del menú d'esta mateixa página web.
FOTOS A ALTA RESOLUCIÓ
Ermita de l'Avellà 1.JPG |
Ermita de l'Avellà 2.JPG |
|||
Portada de l'Avella.JPG |
||||
Primer projecte carretera l'avellà (pulsar per ampliar)
Més información sobre la carretera en https://www.catimenu.com/carretera-tunel-avella.htm
MÉS IMATGES EN
https://www.catimenu.com/pinturesermita.htm
https://www.catimenu.com/avellallocsagrat.htm
BIBLIOGRAFIA DEL TEXT:
- Tresors amagats. Les ermites de Castelló. Pascual, V
- Catí i els Pelegrins de Sant Pere. Àlvar Monferrer
- Historia Breve y Documentada de la Real Villa de Catí- M. Juan Puig
- Misticismo en el maestrazgo- José Mª Fernández Núñez
Última actualització: 12 d'abril de 2023
Informació turística: Ajuntament de Catí- Major, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATI (Castelló)