Idioma

CASA DEL DELME - SEGLE XIV

CARREGAR MONUMENTS EN PDF

    La vila de Catí no conserva, a diferència d'altres poblacions com Morella, Culla, Benassal, cap de les muralles que es van construir per protegir la població dels atacs enemics. Si conserva una torre medieval, coneguda actualment com la "Casa del Delme". Es va construir a la part més alta del poble a mitjan segle XIII.
   Està situada a la mateixa cantonada del Carrer Major i del carreró de la Plaça de l'Església. Després de la desamortització, a la fi del XVII, es va convertir en propietat privada.
A més de la seva funció de fortificació militar, aquí es van celebrar, quan encara no hi havia la Casa de la Vila (1428) construïda, les primeres reunions del Consell Municipal.

 

delme2.jpg (8260 bytes)

   El Delme o la torre és un edifici de grans proporcions, que, en els seus orígens va haver de ser el lloc on es recollia el delme de les collites, etc. per al senyor de la vila i per al clergat. En 1333 ja existia, ja que en ell es reunien els consellers abans de tenir un edifici propi. En un altre document del 23 de setembre de 1375 es va parla de la torre del poble i d'unes cases contigües a ella (el Forn Vell), que, sens dubte s'han de referir al mateix edifici.

Finestral de la Casa del Delme

 

 

   Al segle XVIII la seva estructura primitiva es va veure parcialment mutilada per la construcció de tres cases que donen al pati. Al segle XIX i al segle XX s'ha modificat substancialment la seva orientació i distribució interior en obrir una porta al carrer Major i encegar la porta principal que havia estat sempre oberta al carreró de l'església. Conserva al Carrer Major 3 artístics finestrals amb columna i capitell.

 

Porta principal al Carreró de l'església

 

   L'edifici formava una unitat amb el "forn vell" que unit al delme ens obliga a pensar que tots aquests edificis van ser propietat de Ramon Castellá com a senyor de Catí i de Morella quan va comprar els seus drets.

 

 

   En l'estat actual de conservació, si bé es mantenen parts fonamentals de l'edifici, és difícil fer-se a la idea de la funció que van poder tenir en el seu origen. A partir de la porta principal situada a al carreró de l'Església, a la dreta, recaient sobre el carrer major havia d'estar la zona destinada a habitatge; una finestra ogival en aquesta direcció així sembla indicar-ho; al centre i cap a l'esquerra de la porta es devia estendre un pati, des del qual s'arribava al "Forn Vell"; al fons del pati, el cos més alt de l'edifici, mostra grans arcs apuntats tapiats dels quals es desconeix la seva funció i significat.

 

© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 2008

Text: III CENTENARI- EXPOSICIÓ DE CATÍ

Catí i els pelegrins de Sant Pere- Àlvar Monferrer Monfort (1998)

Catí, Conjunt- N. Dalmases- A.J. Pitarch