El Ball Pla és un dels actes més destacats de les Festes Majors: És aquesta una tradició molt antiga que no es celebra només al nostre poble sinó que és molt més extensa del que potser pensem. Anem a descobrir algunes dades sobre aquesta tradició…
Quan va començar?
La tradició es remunta al segle XVII, segle en el que es troben els primers testimonis. Tot i que va començar a ser més popular ja en el segle XIX.
On?
Els primers indicis del Ball Pla es coneixen en algunes zones del sud de Catalunya, però poc a poc es va anar estenent també pels pobles del nord de Castelló, per la seva proximitat, fent-se molt popular especialment en la zona del Maestrat.
Qui?
Es tracta d’un ball en el que pot participar tota la població, no va ser creat per a un tipus de balladors especials sinó que es pot adaptar a totes les edats per la seva baixa dificultat. L’objectiu de l’acte és que participi el major nombre de persones, per tant no importa quin tipus de balladors hi participin en l’acte, a més, són benvinguts tots aquells que es vulguin afegir al ball durant l’acte.
Ball Pla? Perquè?
La raó per la qual s’anomena Ball Pla podria tenir dos hipòtesis diferents:
1.- La primera fa referència a l’estil del ball, caracteritzat per la suavitat, l’absència de moviments bruscs i en general, un ball tranquil. En el següent enllaç podeu veure un exemple del Ball Pla de les Festes Majors de Catí: El Ball Pla de Catí al Carrer Major
Ball Pla catí
Data de publicació: 18 d’ag. 2008
2.- La segona possibilitat s’atèn al lloc en el qual es balla, parlant d’un lloc pla del poble. Tot i que no és el cas de Catí, en la zona del Maestrat són molts els pobles que es caracteritzen per tenir un terreny irregular amb abundants carrers inclinats, la qual cosa obligava a buscar el lloc més pla del poble per a poder dur a terme d’acte del Ball Pla.
Com es balla?
És el mateix nom de “Ball Pla” el que ens indica com es balla aquesta dansa, el seu significat vol dir el contrari d’un ball alterat amb salts. Per ballar-lo els participants vesteixen la indumentària tradicional i s’agrupen en parelles.
Es divideix en dues parts: a la primera part, les parelles de balladors fan un passeig per tot el carrer al ritme de la música per presentar-se davant del públic que ha acudit per gaudir de l’acte; a la segona part, els balladors es situen un enfront de l’altre i dansen mirant-se de cara, s’acosten, s’allunyen, es canvien de lloc, amb més moviment de braços i cames. Entre aquestes parts del ball sovint es poden veure girs de la balladora acompanyada del ballador, qui li enlaira el braç per fer-li com un pont i passar per baix. El ball culmina amb un ritme més accelerat que l’inicial.
El dia de Sant Vicent es ballava el ball pla al carrer Llarguer i durant les festes al carrer Sant Roc. També es ballava el dia de la Mare de Déu d'agost.
Darrerament s'ha ballat en el Carrer Major i més recentment en la Plaça de l'Ou (Raval de l'Hospital).