CELEBRACIÓ DE LA VERGE DEL PILAR

12 D'OCTUBRE DE 2022

SITUACIÓ: 40.413864,-0.027165

ERMITA DEL PILAR

 

ACCÈS

 
 
DIADA DEL PILAR A L'ERMITA DE LA PILARICA (12-10-2019)
 
 
 

Processó pilarica 12-10-2019 (pulsa en la fotografia per entrar en un álbum de fotos de la Pilarica 2019)

 

 

Missa pilarica 12-10-2018 (pulsa en la fotografia per ampliar)

Processó pilarica 12-10-2018 (pulsa en la fotografia per ampliar)

Processó pilarica 12-10-2018 (pulsa en la fotografia per ampliar)

Processó pilarica 12-10-2018 (pulsa en la fotografia per ampliar)

Dia de la pilarica 12-10-2018 (pulsa en la fotografia per ampliar)

 

Refrigeri dels masovers de la Vall de Catí a tots els assistents a la missa de la seua patrona (Pilarica 12-10-2018) (Prem per ampliar)

 

 

12 D'OCTUBRE DE 2011

12 D'OCTUBRE DE 2011

 

 

 

 

LA VERGE DEL PILAR DE LA VALL DE CATÍ

  

Una tradició documentada al segle XIII afirma l'aparició de la Verge Maria a l'apòstol Santiago a Saragossa. La tradició es remonta als primers anys després de l'Ascensió de Jesucrist al cel. Estant encara  la Verge en vida mortal,  la nit del 2 de gener de l'any 40, es va aparèixer, sobre un pilar, a l'apòstol Santiago que es trobava a Saragossa predicant els evangelis. Amb motiu d'aquesta aparició es començà a edificar l'actual Basílica del Pilar.

 

La Verge del Pilar de Saragossa

 

 

La Verge del Pilar, patrona dels aragonesos i  de tota la Hispanitat ha comptat des de fa quasi mig mileni d'una especial devoció per part dels habitants de Catí, en especial pels masovers de la Vall de Cirers que li han dedicat una ermita.

 

 

La verge del Pilar de La Vall de Catí

 

GOIGS A LA MARE DE DÉU DEL PILAR

 

Inspirada en la "Pilarica" de Saragossa

 

 

LOCALITZACIÓ DE L'ERMITA:

Localització geogràfica: A 7'5 Km. del poble, a la dreta de la carretera, en la vall de Cirers en front del Mas d'Evarist i prop del Mas de la Piga al mig d'un prat. Es construí al lloc, on des de temps immemorial es repartia el pa i es beneïen els camps el dia 3 de maig, festivitat de la Santa Creu.

 

 

Cartografia: Mapa Topogràfic de l'Exèrcit: 30-22 (570) . Albocàsser. E: 1:50.000

 

Longitud: 7526

Latitud: 44782

Cota s.n.m.: 700

Estat actual: Bé. Sense cap tipus de risc. Amb culte.

 

12 d'octubre de 2001

 

CONSTRUCCIÓ DE L'ERMITA DE Nª Sª DEL PILAR:

 

Els masovers de la Vall de Cirers deurien ser molt devots a Nª Sª del Pilar, per quant el 6 de gener de 1625, van concertar amb el pedrapiquer Juan del Sol alçar una xicoteta església a la Verge. Hauria de tindre 12 pams d'ample, 18 de llarg i 18 d'alt; amb una clau i quatre braços de creueria i una porta de 6 pams d'amplària.

Havia d'estar finalitzada per al dia de la Santa Creu (3 de maig) de l'esmentat any. El preu era de 60 lliures. Els que es van obligar eren Tomás Segarra, Pedro Almela, Pedro Zaragozá, Gabriel Segarra, Masiá Segarra i Juan Blasco. 

 

 

L'ermita es va alçar junt al pou on es donava caritat el 3 de maig, festa de la Santa Creu. Es va fer el contracte davant del pàrroc Mossèn Jaume Miralles i dels oficials Vicent Sanjuan, justícia, els jurats, Baltasar Segarra i Francesc Guasch i el Mustasaf Pedro Sales d'En Pere.

El 3 de juny de 1626 es va beneir l'església i es va celebrar la primera missa cantada.

En una de les claus dels arcs interiors està esculpit el Sol, cognom del pedrapiquer que la va construir, germà de Pedro del Sol

 

Capitel amb l'escut de Juan del Sol

 

 

El dia 28 d'agost de 1645 es van emportar a l'església parroquial de Catí els ornaments del Pilar a causa de la guerra i per temor a que sofrira alguna profanació o robatori. A pesar de tot este mateix any es va crèixer l'ermita i es va fer processó el 1646. El capellà M. Querol li va regalar un calze per a poder celebrar la Santa Missa. Tenia ja l'ermita els ornaments necessaris i en els propers anys veiem un legat de 4 barcelles de blat i un altre de vuit. També es va oferir almoines en diners per eixamplar l'ermita. El 27 de gener de 1722 quatre masovers van construir la sagristia i una sala. En 1831 es va costejar una campana. (M. Joan Puig)

L'any 1934, en temps de la República, es va inaugurar, prop de l'ermita, al costat del Mas d'Evaristo, una escola rural a la que assistien els fills dels masovers de la Vall. Actualment està tancada.

 

Celebració l'any 2002

Descripció:

Construcció de reduïdes dimensions de maçoneria. Medeix 6,6 m d'ample per 13 m de llarg i 5 m d'altura. Consta d'una sola nau amb volta de canó accedint al presbiteri a través d'un arc de mig punt, cobert aquest últim per una volta nervada. La volta d'aquesta representa un sol, tal vegada al·lusiu al mestre picapedrer. Té una sagristia de 3,7 m. L'exterior presenta espadanya amb campana i casa per l'ermità adossada al lateral dret. L'edifici es cobreix amb sostre a doble vessant.

 

Processó 2002

Davant de la façana hi ha set oms en fila perpendicular a ella i dos pous on naix l'aigua.

Festes i llegendes:

És gran la devoció del poble de Catí a Nª Sª del Pilar. El 12 d'octubre de cada any se celebra missa sufragada pels masovers de La Vall.  La processó té lloc en una esplanada enfront de l'ermita i davall els albers amb la Marededéu portada sobre una peanya (de vegades directament amb els braços), pels masovers i amb l'assistència de nombrosa gent de la Vall, del poble i dels pobles veïns. En finalitzar la processó els masovers obsequien a tots els presents amb beguda, pastes i coques típiques de la comarca.

 

Primera processó del nou pàrroc Mossèn Rafael (2007) que beneix l'esmorzar que ofereixen els masovers de la Vall als assistents a la missa i processó.

 

El dia 22 de juliol de l'any 1989 va ser batejada una campana que es va col·locar en l'ermita per una donació particular de Maria Serret García, de Vinaròs, sent els padrins Óscar Beltrán Sales, de Catí i Ana Jesús García Sanz de Vinaròs, ja que l'anterior campana havia desaparegut. A la campana se li va posar el nom de Santa Maria del Pilar.

LA PROCESSÓ

 

Processó 2006 (la darrera amb Mossèn Joaquín al costat del seu germà Mossèn Javier)

 

 

Sortida de la processó 2001

 

 

Les "Pilars" porten una torxa precedint a la Verge, any 2003

 

Processó any 2003

 

 

Processó del 2002

 

 

 

 

Processó del 2001

 

Els joves de la Vall de Catí o els familiars de les "Pilars" són els encarregats de portar a la Marededeu.

 

Final de la processó 2002

 

 

Processó de 2007

Finalitzada la processó és costum que els masovers de la Vall, conviden a tots els concurrents a un refrigeri a base de pastes i de begudes. No falta tampoc la típica paradeta dels torrons de Catí.

Aquesta pàgina web ha estat actualitzada per Joaquim Carbó Miralles 

amb motiu de la festa del Pilar de l'any 2018.