IDIOMA     

FESTES, TRADICIONS, COSTUMS DE CATÍ

El calendari de festes de Catí ha experimentat numerosos canvis al llarg de la història. Algunes celebracions han desaparegut, altres han afermat la seua permanència convertint-se en símbol de la personalitat catinenca.

 

 

Catí segueix sent culturalment ric. La seua centenària banda de música manté la tradició, recordant l'escola de cant pla de Catí al segle XVIII.

 

 

Altres manifestacions del caràcter participatiu les tenim en el Centre Recreatiu dels Joves, el Centre de Jubilats, el club de futbol, la Societat de Caçadors i l'Associació Cultural de la Romeria de Sant Pere de Castellfort.

Com a tot arreu, el calendari de les festes de Catí ha sofert grans canvis en els últims anys. Algunes celebracions han desaparegut, altres, tanmateix han afermat la seua permanència i s'han convertit en símbol característic de la personalitat catinenca. Es mantenen únicament com a festes locals el dia de Sant Martí (11 de novembre) i el de la Mare de Déu de L'Avellà (8 de setembre).

 

 

Especial menció cal fer cap a la Romeria a Sant Pere de Castellfort que tenia lloc tradicionalment el 30 d'abril i l'1 de maig.

Des de l'any 1980 la rogativa té lloc el primer diumenge de maig (baixada) i el dissabte anterior (pujada) i que ja tractem en altres apartats.

 

Són úniques en la nostra comarca les fogueres de la vesprada del Reis (5 de gener). També com altres pobles de la comarca continua celebrant la festa de Sant Antoni Abat. Aquesta es celebra el cap de setmana següent al 17 de gener. És típica "l'arrossegà", la foguera, la publicata, la matxà i el repart de la coqueta. La publicata consisteix en una crítica  "amistosa" en vers a les persones, els costums i esdeveniments de  l'any anterior i a tots els aspectes que es creu que mereixen especial menció.

El dilluns de Pasqua i el 8 de setembre (Nativitat de la Mare de Déu) visiten a la patrona en la seua ermita de la Mare de Deu de L'Avellà.

L'altre dilluns de Pasqua es celebra la festa de Sant Vicent. Actualment es celebra missa al Portal de la Font, essent dia laborable.

 

 

 

 

El dia del patró (Sant Martí) es celebra el dia 11 de novembre. Hi ha missa major i processó. A la vesprada els xiquets s'apunten a menjar-se la típica berenadeta.  El fet que siga la festa durant un dia laborable per als estudiants i gent que treballa fora del poble  ha fet que aquesta festa haja perdut la importància que tenia abans.

Altres festes que han anat també a menys són San Josep (19 de març),  la Puríssima (8 de desembre) i Santa Anna (26 de juliol).

En canvi al mes de juliol (segon divendres i dissabte del mes) se celebren, des de fa uns anys, les festes de la Joventut.

Però, sens dubte, són les festes d'agost les més típiques i les que atreuen més nombre de visitants. Aquestes festes religiosament estan dedicades a la Verge de l'Assumpció, Sant Roc i Sant Cristòfol amb misses majors i processons.

Les festes d'agost també han canviat, des de l'any 2008, el seu calendari. Abans de 2008 s'iniciaven sempre el dia 11 d'agost amb volteig general de campanes i passacarrer a càrrec de la banda de música municipal i finalitzaven el dia 21 o 22 d'agost amb una gran traca de festes. Ara les festes comencen el divendres immediatament anterior a la festa de l'Assumpció (15 d'agost) i acaben en el segon diumenge posterior a esta data. D'esta forma s'assegura que les festes d'agost tinguen sempre dos caps de setmana facilitant així la participació de tots en particular dels que treballen en estes dades.

 

 

Entre totes les activitats organitzades durant aquests dies destaquem els bous de vila (dos dies), els bous de plaça (tres dies), els bous embolats, partits de futbol, verbenes musicals i el ball pla.

 

    EL BALL PLA

(AMPLIAR SOBRE EL BALL PLA)

 

 

El dia de Sant Vicent es ballava el ball pla al carrer Llarguer i durant les festes al carrer Sant Roc. També es ballava el dia de la Mare de Déu d'agost.

Darrerament s'ha ballat en el Carrer Major i més recentment en la Plaça de l'Ou (Raval de l'Hospital).

 

El ball pla es ballava a la Plaça de Dalt en totes les  ocasions importants.

 

Cal destacar els festivals de bandes de música que s'organitzen anualment especialment els de les festes d'agost en els que participa la banda de música de Catí i altres bandes de música de la provincia.

 

Participació de Catí en el Pregó de Castelló (1996)

VEURE CALENDARI DE FESTES COMPLET DE L'ANY