GASTRONOMIA CATINENCA Comencem està web dedicada a la cuina catinenca. Progressivament l'anirem ampliant amb més plats: Polza en la imatge de dalt per entrar a un PDF de la Gastronomia Tradicional Catinenca de l'Associació de Dones de Catí
AMETLES RONYOSES (GARRAPINYADES)
Ingredients: -2 gots de sucre -3 gotS d'ametles crugues amb pell - 1 got d'aigua Preparació: Es posa l'aigua i el sucre al foc. Quan comence a bullir afegir les ametles, tot junt en un casso gran. Es posa a foc lent i se li va donant voltes amb una cullera de fusta. Quan s' espessa, arriba un moment que s'evapora tota l'aigua i el sucre es queda sec i separat de les ametles. És llavors quan hi ha que donar més voltes per a que quan comence a derretir-se, es pegue a les ametles.
Ingredients: (per a 60 ametllats) • 6 ous • 600 g d'ametlla tallada a trossos menuts • 600 g de sucre . unes gotetes de essència o de raspadura de llima Elaboració: Batrem les clares dels ous a punt de neu (es pot ajudar d'una batedora elèctrica). Les clares es baten fins que es pot girar el recipient sense que caiguen., Afegirem el sucre a poc a poc i sense deixar de batre. Prèviament haurem torrat un poc l'ametlla trossejada i ja la tindrem refredada per tal d'afegir-la a la mescla del punt de neu juntament amb un poc de raspadura de llima. Remenarem lleugerament i escudellarem amb una cullera dins dels motlles. Els disposarem arreglats dins les llandes i els portarem al forn (un quart d'hora a 180 º) fins que pugen i després baixar un poc el foc. Es van probant fins que estan cuïts (evitar que es cremen de davall).
Ingredients: - Brescam de la mel - Crostes de taronja, meló o carabassa
Preparació: Es bull el suc del brescam de la mel i la carabassa. També ha de bullir a foc molt lent fins que es quede reduït a la meitat. (Es poden afegir crostes de taronja o de meló o de carabassa groga)
Ingredients: ½ kg. de bolets, alls, julivert, oli, sal Preparació: Pintar una llanda de forn amb oli i col·locar els bolets cap per avall. Salar els bolets. Picar els alls amb el julivert i afegir l’oli a la picada. Escampar la mescla damunt dels bolets. Ficar la llanda al forn a 180º durant aproximadament un 20 minuts.
Ingredients: 12 fulles mitjanes de borraines 150 grs. de farina 1 ou 1 got de gasosa (llimonada) 1 cullerada de llevat Royal sucre Preparació: Barrejar tots els ingredients i fer una pasta clara. Arrebossar les fulles de les borraines en esta pasta i fregir pels dos cantons. Traure de la paella i passar per sucre.
Ingredients: 2 ous 2 cullerades de farina 2 cullerades de sucre ½ cullerada de llevat Royal Preparació: Separar les clares dels rovells. Muntar les clares amb el sucre. Afegir la farina i el llevat i mesclar. Escampar en un paper de forn damunt d’una llanda de forn. Ficar al forn a 180º fins que agafe color. Es pot farcir de flam, crema pastissera, nata, trufa, xocolata, .... al gust de cadascú.
Ingredients: - ous - aigua -oli -llevat o Royal - sucre Preparació: Es posen els ous, l'aigua i l'oli (doble aigua que d'oli). S'hi posa el llevat o un polset de "royal"). S'hi afegeix la farina que faça falta, es pasta bé fins que no s'apegue als dits i després es deixa un ratet fins que puje la pasta. S'agarre un tros de pasta amb els dits untats d'oli, s'aplane en redó ben planet i ben finet i es posa dins d'una paella amb molt d'oli rosent (també es pot fer amb una cullera). Se li dóna la volta al bunyol amb unes pinzes i es trau. Per a menjar-se'l s'hi posa per damunt un poc de sucre.
Ingredients: 1 kg. de caragols nets ½ ceba menuda 1 tomata menuda ½ pebrera menuda 100 grs. de pernil salat 100 grs. de ametles fregides 2 fulles de llorer 3 alls 1 pesteta sal
Preparació: Ficar les ametles, els alls, la ceba, la tomata i el pimentó tot junt i triturar. Sofregir el pernil salat i, quan estiga, afegir la picada anterior. Quan tot estiga fregit, afegir un poc d’aigua , els caragols, la pesteta i la sal. Al bullir afegir el llorer i deixar al foc durant 5 minuts.
Ingredients: Carn de cabra (2 kg) 1 cabeça d'alls Oli d'oliva (1/4 de l.) 2 fulles de llorer 1 ramet de julivert safrà en bri 1 copa de coñac aigua sal
Preparació: S'agarra un olla de test. Es talla la carn de cabra a trossos. Es sala. S'omple l'olla de trossos de carn fins la meitat. Es fica una cabeça d'alls sencera, un bon xorrit d'oli d'oliva, una fulla de llorer i un ramet de julivert. Per evitar que la carn se reseque pot ficar-se damunt l'olla un paelló amb un poc d'aigua Es posa a coure a foc molt lent durant unes dos hores aproximadament fins que la carn estiga tendra. Cada quart d'hora cal donar-li a la mescla dos o tres tombs, no regirar-la.
Ingredients: - 2 sobres de gasosa
Llima ratllada
Elaboració:
Ingredients: 1 kg. de cigrons ficats a remulla en aigua el dia anterior 2 ous durs 2 llesques de pa fregit 8 ametles fregides 4 alls julivert sal Preparació: Picar el pa, les ametles, els alls i el julivert. Ficar a bullir els cigrons i la picada en una olla amb un poc d’aigua durant 15 minuts. Afegir els ous durs tallats a trossos i la sal.
Ingredients: • ½ Kg d'ametlla molta • ½ Kg de sucre • 4 ous • 1 barreta de carabassat . nous 2 neules ratlladura de llima paper de forn
Elaboració: Tenim tres redaccions de com fer esta coca (en realitat són les tres similars): 1) "Coca Celestial": aquesta recepta és per a 8 persones, el temps de preparació es de 60 minuts. Ingredients: 4 ous, 1/2 kg de sucre, 1/2 kg d'atmetla molta, 1/2 kg de carabassat, unes poques nous per a ornamentar dues neules rodones. Preparació: es posen les clares dels ous a punt de neu, es barreja el sucre amb les clares fins que el sucre estigui ben desfet, s'afegeix l'ametlla molta. Apart es tritura el carabassat i es barreja amb els rovells dels ous, (tot reservant una mica de rovell per a pintar la coca). Es posa damunt d'una neula la meitat de la barreja d'ametlla. Seguidament, damunt de la barreja anterior, es posa la barreja del carabassat. Després es posa l’altra neula damunt i es barreja l’altra meitat de la barreja d'ametlla. Finalment es pinta amb el rovell d'ou i s'ornamenta amb les mitges nous. Es posa al forn mitja d'hora 2) Batem les clares a punt de neu, afegim el sucre fins a obtenir un merengue, agreguem l'ametlla mòlta i opcionalment podem ficar una llima ratllada. Amb un altre recipient farem el farcit mesclant els rovells i el carabassat ratllat. Disposarem la meitat de la pasta damunt d'una neula, l'aplanarem i li afegirem el farciment abans de tapar-la amb l'altra meitat de la pasta. La pintarem amb rovell d'ou i si ens paréix bé, podem adornar-la amb cireres confitades, carabassat o nous, abans de portar-la al forn.
3)
Batrem les clares dels ous a punt de
neu, afegirem el sucre i ho treballarem bé, després posarem la farina d'ametla.
A mitjans d'octubre el codonyer comença a donar-nos el seu fruit. Del codony es fa el codonyat (confitura de codony). Antigament era costum menjar-se el primer codonyat per Tot Sants. També podem fer coca de codony. Ingredients: - Codonys - Sucre- Farina - Oli d'oliva (1 got) - Aigua ( 2 gots) - Llevat (2 dits) - Sal (molt poqueta) - Ameles Preparació: En una safeta desfarem el llevat amb aigua tèbia, afegirem i treballarem bé l'oli i l'aigua (posarem doble aigua que d'oli). Podem ficar un xicotet pessic de sal. Després, poc a poc, afegirem la farina que admeta fins que la pasta tinga la consistència adequada, que aconseguirem pastant-la prou fins que queda fina i no s'enganxe als dits. La taparem amb un drap de cuina en un lloc calentet fins que puge la massa. Una vegada preparada, podem utilitzar-la per fer diversos tipus de coques (codony, poma, pera..) - Mentrestant puja la massa es pelen els codonys i es tallen a trossets finets. - Quan ha pujat la massa s'escampa la pasta ben primeta a la llauna. Es fiquen els trossets de codonys per damunt de la pasta ben arregladets. Es tira damunt dels codonys un bon xorrit d'oli i sucre. Es posen unes ameles amb pell per damunt. Es fica al forn fins que està cuit (al voltant d'una hora). Després s'ensucra novament. Per a que no se'n surta l'oli de la coca convé fer-li una bona rebaraneta.
Fem una coca de pasta d'oli igual que l'anterior i l'escampem damunt d'una llauna fent una baraneta amb la pasta. Per damunt fiquem unes ralladures de poma ben arreplegades una al costat de l'altra i afegim un bon grapat de sucre escampat per damunt. La regarem bé d'oli i la portarem al forn.
Ingredients: 4 ous 1 ½ got de sucre 1 got de farina 1 got d’oli 1 taronja 1 sobre de llevat Royal
Preparació: Picar la taronja amb pell a la batedora. Mesclar la taronja, els ous, l’oli, la farina, el llevat i el sucre i batre-ho tot junt. Ficar un paper de forn a una llanda de forn i ficar la mescla damunt. Introduir al forn a 180º.
Ingredients: 1 litre de llet de cabra 150 g. de sucre Herba colera
Preparació: Primer cal preparar l'herba colera. Aquesta s'obté macerant un pessic de pels (estams) de la flor del card coler o de la carxofera secs. Es piquen en un morter amb una cullerada d'aigua i es colen. Es bull la llet. S'afegeix el sucre. Deixem refredar la llet. A continuació, quan la llet està tèbia, repartim en taces o tassons la llet bullida anteriorment i li afegim una culleradeta de mescla d'herba colera per recipient.. Deixem a continuació que la llet es refrede durant dos hores i la fiquem al frigorífic. Variants: En lloc de sucre utilitzar mel. Posar un mostatxo o una galleta a cada tassó de quallada.
Ingredients: 1 conill trossejat 1 cap d’alls tallat a l’inrevés oli d’oliva 1 fulla de llorer timó sal
Preparació: Salar el conill i fregir amb molt d’oli i amb els alls. A meitat fregir, afegir el timó i el llorer. Deixar acabar de fregir.
Preparació: Antigament la conserva de tomata es feia en botelles. Després de pelar les tomates es trituraven i s'introduïen dintre de la botella amb un embut i una broca. A continuació es tapaven les botelles amb un tap de suro reforçat amb fil de cànem. Amb la proliferació dels pots de vidre amb tanca a pressió la situació va millorar bastant. Al llarg de l'any es guarden els pots de maionesa, melmelada, llegums i altres similars per a la conserva (també es poden comprar envasos nous a les tendes). Les millors tomates per a la conserva són les de la "pereta". Es poden introduir senceres en el pot de conserva i no fa falta partir-les com les tomates normals. En primer lloc cal buscar un lloc adequat, una xumenera d'un corral, maset es l'ideal (també es pot fer a casa). El foc es pot fer en llenya o amb un paeller de butà. En primer lloc, després de collides les tomates i deixades reposar durant uns dies per a que acaben de madurar, es netegen, s'escalden i es pelen amb la mà o ajudant-se d'un ganyivet. A continuació s'introdueixen les tomates als pots de conserva que hem netejat i esterilitzat les tapes bullint-les prèviament (si els pots són nous de compra no fa falta). Una vegada plens els pots (es procura que les tomates queden submergides completament en el líquid sense aire) es tapen. Cal comprovar pot per pot que la tanca ajusta perfectament. A continuació es posen els pots a bullir dintre d'una olla gran o en un bidó al menys durant una mitja hora. Quan l'aigua estiga gelada podem traure els pots i guardar-los en un lloc fresc per anar consumint-los al llarg de l'any. Recordeu, després de consumir la tomata, guardar el pot per a la conserva de l'any que bé.
Ingredients: Preparació:
1.- Trencar les olives verdes una a una
amb algun objecte pla, preferentment amb una pedra . Altres mètodes: Mesclar-les en aigua (1kg sal en 5 l aigua, quan sura un ou) sense trencar-les.
Benedicció i entrega de la coqueta de Sant Antoni- 2004 Ingredients: - 3 mesures d'oli -1 de moscatell - 1 d'aiguardent - 1 de sucre - Farina
Es fon el sucre en l'aiguardent, el moscatell i l'oli. Després afegim la farina que admeta. A continuació es fan boletes de pasta que s'aplanen, es posen damunt de llandes i es couen al forn. Cal ensucrar les coquetes abans o després de cuites. La nit de la foguera de Sant Antoni (primer dissabte després del dia 17 de gener) els clavaris dones les coquetes a la placeta de l'Església revolicades amb un paper en el qual hi ha escrit "Festa de Sant Antoni. Catí".
FESOLS I ARRÒS
Ingredients: ¼ kg. de fesols blancs 200 grs. d’arròs 4 cullerades d’oli d’oliva 1 cullerada menuda de pebre roig dolç 1 cullerada menuda de canella en pols ½ cartereta de safrà en papereta 3 dents d’all 1 ramillet de julivert 1 l. d’aigua sal Preparació: Ficar els fesols al foc en aigua gelada fins que bulla. A meitat cocció afegir 2 dents d’all i un poc de julivert picat. Quan estiga bullit afegir un sofregit fet amb 1 dent d’all , la resta del julivert i la cullerada de pebre roig. Deixar bullir fins que els fesols estiguen ben fets. Després afegir l’arròs i la sal. Al final de la cocció ficarem la canella.
ELS FESOLS I ARRÒS DE SANT PERE És el menjar propi del pelegrinatge de la romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort. Es reparteix a l'arribada a Sant Pere i abans de la sortida de la Mare de Déu de la Font. Es tracta d'un arròs cuinat amb caldera, barrejat amb fesols secs arremullats i cuits anteriorment, tot bullit i adobat amb julivert, alls tendres, pebre roig i un polsim de canyella. Ingredients: fesols, arròs, oli d'oliva, alls tendres, julivert, sal, safrà, pebre roig, canyella en pols i aigua.
RECEPTA: Posar els fesols a remulla la vespra. Bullir durant unes dos hores els fesols a poc foc removent per a que no se socarren. Netejar la bromera que es forma per damunt. Quan ja són cuits, afegir un bon xorritó d'oli d'oliva i un pessic de pebre roig. Apart sofregir el julivert i els alls als quals també s'afegix al final pebre roig molt. S'aboca a l'olla o caldera i tot seguit es posa l'arròs amb el safrà i la sal. S'ha de continuar removent i quan ja està cuit l'arròs, afegir la canyella. Cal servir-lo ben calent. Quantitat: Quatre onces de fesols (118 g) i dos d'arròs (59 g) per persona i menjada. (1 onça= 29,5 g); 12 onces= 1 lliura=355 g) (tres lliures= 1065 g=1,065 kg) Aquest menjar era típic, abans del descobriment de les Amèriques (abans segle XVI), quan encara no es coneixien les pataques. Actualment no es guisa tant freqüentment com abans i si es fa, mai no surt com en la romeria de Sant Pere.
Ingredients: • 1 got d'ous • 1 got d'oli • 1 got de sucre • llevat • farina • 3 gots d'aigua
Elaboració: Començarem llevant la cua de les figues, les obrirem, les encararem de dues en dues. Després, per obtenir la pasta, pastarem un got d'oli, un de sucre, un d'ous i tres d'aigua més la farina que puga entrar (la pasta haurà d'estar blaneta). Després, agafarem una cullerada de pasta i ficarem dins de dues figues encarades i les fregirem amb l‘oli ben calent. És aconsellable utilitzar una cassola de test per fregir-les. Una vegada cuites les ensucrarem.
Ingredients: 1 kg. de costella de porc 8 ous sal oli Preparació: Salar la costella i deixar-la en adob 4 dies. Fregir a poc foc la costella coberta d’oli fins que desaparega el suc que es fa i estiga fregida. En una paella ficar la costella i afegir els ous batuts. Ací s’arrebossen les costelles amb els ous
Ingredients: Sucre Lima Vinagre Mantega Ametla Es remou el sucre amb la llima, vinagre i la mantega A poc a poc fins que el caramel estiga líquid per a mesclar les ametles prèviament tostades. A continuació s’estén sobre una oblea la mescla i, abans de refredar-se, es tallen les pastilles amb un ganivet .
Ingredients: - Farina de cigrons - Oli d'oliva - Sal - Alls Preparació: Es pose aigua a una cassola. Es fica al foc. En un altre arreu es posen dos cullerades per persona de farina de cigrons i es mesclen amb aigua. Es regira la mescla ben bé. A continuació es tira dins de la cassola d'aigua que ja deu d'estar bullint. Es fica un pessic de sal. Es fa un sofregit d'alls i oli i s'aboca dintre de la cassola. Es deixen bullir els cigrons a foc lent uns minuts regirant contínuament per a què no s'agarre fins que comencen a espessir-se.
Foto al restaurant "El Prigó"
Encara que els llagostins ("llangostins") no és un plat típic de la comarca, si ho són les vaquetes, aquesta recepta ha passat a ocupar un lloc important en la gastronomia catinenca. Ingredients (per a 4 persones): - 16 llagostins - 24 vaquetes, caragols blancs (en el seu defecte un altre tipus de caragol). - 1 ceba xicoteta - tomata - sal - taquets de pernil - oli d'oliva Preparació: Les vaquetes han d'estar prèviament 24 hores com a mínim a remulla. Posteriorment es renten amb aigua 4 vegades. Una vegada rentades, s'enganyen, es bullen al mínim foc fins que trauen una escuma blanca. Amb una escumadera es retira l'escuma i es tira. Quan bull es tira sal a l'aigua i es deixa reposar 15 minuts. A continuació es trauen els caragols i es deixen refredar. Sofregit: En una cassola de test es tiren de dos a tres cullerades soperes d'oli d'oliva, una cebeta trinxada, la tomata ben trinxada,, tres llagostins durant dos minuts (després es trauen). S'afegeix 1/4 de litro del caldo dels caragols, un pessic de sal i un grapat de taquets de pernil. Es deixa de 10 a 15 minuts a foc lent, remenejant-lo. A continuació s'afegeixen els caragols i tots els llagostins al damunt. Es deixa a foc lent durant uns 20- 25 minuts amb la cassola tapada. I que aprofite! (Recepta de Pilar Climent)
Ingredients:2,300 kgs. de farina 250 dl. d’oli de soja 350 dl. d’oli d’oliva 1 l. d’aigua 50 grs. de sal 50 grs. de matafaluga llevat de forn
Preparació: Fer una massa amb la farina, l’aigua, el llevat i la sal. Afegir l’oli i la matafaluga i deixar que puge. Donar forma a la massa i deixar que torne a pujar. Tallar i ficar al forn.
Ingredients:
Elaboració
(unes 35 magdalenes)
Ingredients: 300 grs. de mantega de porc 300 + 250 grs. de sucre 600 grs. de farina 3 ous Preparació: Separar les clares dels rovells. Muntar les clares a punt de neu amb 250 grs. de sucre. D’una altra banda mesclar la mantega fosa amb els 300 grs. de sucre i els rovells. Després afegir la farina que admeta. En esta pasta fer les figuretes redones i ficar damunt la merenga. Ficar al forn a 180º fins que agafen color.
Ingredients: ¼ kg. de mantega de porc ½ kg. d’ametla molta ½ kg. de sucre ¾ kg. de farina ¼ l. d’oli 2 rovells 1 clara ratlladura de llima Preparació: Mesclar el sucre, els rovells, la clara i l’oli i barrejar fins que el sucre estiga desfet. Afegir la ratlladura de la llima, l’ametla i la farina fins fer una massa. Aplanar la massa i fer mantegades en forma redona o d'altra forma desitjada. Ficar al forn a 180º fins que estiguen cuites.
Ingredients:
Sucre Aigua Glucosa Ametles moltes Rovells d’ous Es cou el sucre amb aigua i la glucosa. Quan està fet el xarop se li mescla l’ametla molta i els rovells cuits dels ous prèviament amb sucre. A continuació es vesa la pasta en el motlle i es deixa reposar durant un dia per a tallar a continuació Ingredients: 4 racions de bacallà dessalat 4 ous durs 4 llesques de pa tostat 4 alls farina oli herba-sana Preparació: Fregir el bacallà passat per farina i traure de la paella. Remullar les llesques de pa en aigua i picar al morter. A la mateixa paella ficar aigua i les llesques de pa picades. Picar l’herba-sana i els alls i afegir a la paella. Després ficar el bacallà i els ous durs sencers. Deixar bullir un poc i servir.
Ingredients: - Pa (un poc sec) - Oli d'oliva - Sal - Alls - Tomata - Ceba Preparació: Fiquem oli d'oliva en una paella. Es fa un sofregit a la mateixa paella amb alls, ceba i tomata. Es regira be per a que no es socarre. Es fica el pa sec que prèviament hem tallat a llesquetes finetes damunt del sofregit. Es regira un poc i a continuació es tira l'aigua necessària que es absorbida pel pa. Quan arranca a bullir s'apaga el foc i es tape la paella en una tapadora.
Ingredients:
canyella
Ingredients: - 2 kg de farina - Mig kg de llima ratllada - 4 l de most Preparació: Desfer el most amb la farina fins que es quede sense grums. A continuació es cola per un "xino". Se li posa llima i canyella i es posa a coure a foc molt lent (Es poden afegir crostes de taronja o de meló o de carabassa groga, encara que es més propi de l'arrop ). El most ha de bullir fins a que les bambolles que es produeixen canvien de so, quedant reduït a un poc més de la meitat. Llavors es deixa refredar durant un dia. Tindrem una espècie de confitura per a untar-la damunt d'una llesca de pa i tindre un berenar deliciós. També pot fer-se mostillo amb brescam de la mel i suc de figues o altres fruites.
Ingredients: ½ kg. de cigrons ficats a remull el dia anterior 1 orella de porc 1 pota de porc 1 os de porc salat 4 botifarres cotnes de pernil cards al gust pataques al gust Preparació: Ficar al foc lent tots els ingredients menys les pataques i les botifarres en una olla bastant gran amb aigua. Quan els cigrons i la carn estiguen fets, afegir les pataques i les botifarres. Es deixa coure 20 minuts.
Per a quatre persones Ingredients: Fesols (400 g) , Bacó (1/2 pota, Morro, Orella, Esquinàs, Cansalada, Botifarres) Un Bracet de Corder tendre- Cardets, Pataques (4), sal
Preparació: Es posen a remulla els fesols la vespra del dia anterior. Es posen els ingredients (pota de bacó, tros de morro, tros d'orella, un os d'esquinàs, un bracet tendre de corder) i es fica al foc fins que arranca a bullir. A continuació es neteja de la bromera. S'afegix un bon xorritó d'oli d'oliva. Es deixa coure durant unes dos hores. Quan està cuit es fica la pataca a tallets i uns cardets. Per últim es fiquen les botifarres (una per persona) i un tros de cansalà vià. Es rectifica de sal.
Ingredients: - Oli d'oliva (1 l) - Aiguardent (1/2 l) - Moscatell (1/4 l) - Sucre (un grapat) - Farina (2 kg o la que admeta) - Confitura
Elaboració de la confitura (1):
Primer prepararem la confitura. La confitura es un menjar típic de la comarca que s'utilitza per a les festes majors, Nadal, Carnestoltes, Pasqua. Normalment està feta de carabassa, encara que també pot fer-se de moniato. La carabassa es trosseja i es ratlla. A continuació es fica a escórrer tota l'aigua que té. Després en una caldera de coure es cou la carabassa amb sucre, mel i trossets de pell de llima i canyella en pols. Es un procediment costós.
Una confitura molt apreciada és la de cabell d'àngel que es trau d'unes carabasses especials. Confitura de cabell d'àngel: • 1 carabassa de cabell d'àngel • 1 Kg de sucre Bullirem la carabassa i després la tallarem a trossets. A continuació mesclarem el sucre amb el cabell d'àngel i amb l'escorça de llima. Finalment ho courem fins a caramelitzar.
Confitura de moniato: • 1 Kg de moniato • ¾ Kg de sucre Bullirem els moniatos amb pell i quan estiguen cuits, els pelarem i els pesarem. Seguidament, els esclafarem amb una forquilla i els passarem pel passapuré. Després, mesclarem el sucre, el moniato, l'escorça de llima. Ho courem i quan comença a bullir i es desenganxe del fons, ja ho tindrem suficientment cuit. Deixarem refredar abans d'utilitzar-lo.
Elaboració dels pastissos (1)
Els pastissos es fan amb un litre d'oli, mig litre d'aiguardent, un quart de moscatell, dos quilos de farina i un grapat de sucre a la pasta. Es pasta en un llibrell. Quan la pasta està al seu punt es tira la damunt d'una taula enfarinada i es trompeja per a que estiga ben fina. Es fan primer 20 o 30 panets, després amb paper d'estrassa s'aplanen el panets en coquetes ben finetes. Es pose la confitura de carabassa al centre. A continuació es doblega i es fa una espècie de trenat per tancar el pastís ( amb una rodeta o tenedor) per a que no se'n isca la confitura. Els pastissos es fiquen en una llanda untada en oli. Quan la llanda està plena s'acaren els pastissos amb un ou batut i un pinzellet i s'ensucren una miqueta. Finalment es posen al forn (uns 30 minuts). Elaboració pastissos (2): En un llibrell ficarem l'anís, l'oli i els pessics de sucre i amb la batedora o amb la mà mesclarem molt bé fins a aconseguir una emulsió. Tot seguit, agreguem la farina a poc a poc mentre es va pastant, fins que obtinguem una massa fina. Farem unes boletes de la grossària d'un ou. Amb paper de barba mullat amb oli posem la boleta i l'aplanem amb les mans fins a tenir una base rodona i plana. A continuació, farem la forma del pastís i la farcirem de confitura de moniato o de cabell d'àngel. Els taparem i amb el corronet retallarem les vores per tancar el pastís. Els arreglarem en una "llanda" passada per oli, els ensucrarem i els portarem al forn.
Elaboració pastissets de moniato (3): Per al farciment: 3/4 kg de moniato blanc, 1/4 kg de sucre, canyella. Es bullen els moniatos en pell. Es pelen. Se'ls lleva la polpa i es mescla en calent amb el sucre i la canyella fins formar una pasta. Per elaborar la pasta es posa l'aiguardent i l'oli juntament amb el sucre en un casset al foc. Quan s'evapora part de l'alcohol s'afegeix la farina. Es remou tot fins que forma com una massa. Per a fer els pastissets es treballa en calent. S'estén la pasta en porcions menudes de forma redona (un got pot servir de motle) sobre una superfície llisa i untada. Es rellenen els pastissos amb la pasta de moniato i es tanquen. Pot segellar-se els extrems del pastís presionant amb un tenedor. La part de damunt es pinta amb l'ou batut perquè després de ficar-los al forn queden brillants. Es fiquen al forn prèviament calentat i es couen uns 25 minuts a una temperatura d'uns 220 ºC
Ingredients: 4 perdius ½ ceba tallada menuda ½ got de vinagre ½ got de vi blanc un poc de conyac 2 fulles de llorer pebre negre nou moscada, oli i sal
Preparació: Ficar tots els ingredients en una olla a pressió i cobrir d’aigua. Coure a pressió durant ½ hora. Obrir l’olla quan perga la pressió i deixar reduir fins que el brou espesse.
Ingredients: - Olla de cigrons (caldo) (com el recapte de fesols peró amb cigrons) - Pa ratllat (un pa redó de quilo) - Cansalada sofregida, llenguanisses i magre - Alls - Julivert - Ous (clara i rovells) - Safrà Preparació: Prèviament haurem preparat una olleta de cigrons amb la carn necessària. Es ratlla el pa. Es fa un sofregit amb 3 llanguanisses, 1/4 kg de cansalada viada i 1/4 kg de magre. Es talla tot a trossets. En una paella fiquem oli i quan està calent es tira tot el sofregit. Quan està fregit es tiren una cabeça d'alls trinxadets. Quan estan els alls un poc fregits es tiren un grapadet de julivert talladet. Es pegue una volteta i es trau del foc (abans que el julivert es creme). Quan el contingut de la paella està gelat es tire damunt del pa ratllat. Tallem quatre o cinc alls trinxadets crugos que es tiren per damunt . Es tiren els ous necessaris complets (4 o 5). Es guarda la clara d'un ou en un plat. Es regira tot ben regirat. Es mescla amb el caldo gelat de l'olla de cigrons (tant sols el caldo necessari per que la pilota es puga pastar). Llavors una vegada tenim la pasta ben amassada la podem apretar i arrodonir fent les pilotes. Es monta la clara de l'ou que hem guardat. Les pilotes es passen per damunt de la clara montada de l'ou. Aquestes pilotes són típiques de Carnestoltes i Nadal i s'utilitzen per a condimentar la sopa i la paella. Convé fer més pilotes que menys, col·locant les que sobren al congelador.
Ingredients: Massa: 2 mides de llet 1 mida de sucre 1 mida d’oli 1 mida d’ous llevat oli per a fregir sucre Crema: 1 l. de llet 90 grs. de farina de panís (Maizena) 350 grs. de sucre 6 rovells d’ou crosta de llima 1 pal de canella Preparació: Mesclar la llet, el sucre, l’oli, els ous i el llevat i fer una massa. Deixar reposar la massa per a que puge. Fer pilotes xicotetes i deixar que pugen. Per a fer la crema: mesclar 250 ml. de llet gelada, la farina de panís, el sucre, els rovell, la crosta de llima i el pal de canella i reservar. Ficar la resta de la llet al bany maria i quan estiga calenta afegir la mescla fins que esta espesse. Fregir les pilotes i passar-les per sucre. Obrir i farcir de crema.
Ingredients: 1 poll trossejat ½ ceba un poc de farina per arrebossar nou moscada pebre negre 2 fulles de llorer un poc de conyac alls ametles oli sal
Preparació: Salar el poll i arrebossar en farina. Daurar el poll pels dos cantons en una olla amb oli. Ficar aigua fins cobrir el poll i afegir el pebre negre, la nou moscada, el llorer, la ceba tallada i el conyac. Deixar coure ½ hora. Preparar una picada amb els alls i les ametles. Passada una ½ hora afegir la picada i deixar bullir 5 minuts més.
Ingredients: 1 kg. de porc senglar 3 pimentons rojos 1 cap d’alls 1 fulla de llorer oli sal
Preparació: Salar el porc senglar i fregir amb els alls i el llorer. Quan estiga a meitat fer, afegir els pimentons. Ingredients: 2 mides d’aigua 1 mida d’oli 1 mida de sucre 1 mida d’ous farina llevat de forn Preparació: Mesclar tots els ingredients i deixar reposar fins que la massa munte. Fer la forma desitjada i deixar reposar una altra vegada. Una vegada pujada la massa, pintar amb ou i ensucrar. Ficar al forn a 180º.
Ingredients: 150 grs. d’espàrrecs 3 alls tendres 4 ous 2 cullerades d’oli sal
Preparació: En una paella ficar l’oli i sofregir els espàrrecs amb els alls. Quan estiguen fregits afegir els ous batuts i la sal. Regirar fins que es qualle l’ou.
Ingredients: 3 mides d'aiguardent - 2 mides d'oli - 2 mides de sucre - un poquet de moscatell - farina necessària.
Elaboració: Posarem en una safeta l'oli, l'aiguardent, el moscatell i el sucre. A continuació, ho treballarem bé i anirem afegint la farina poc a poc fins que estiga ben pastada. Després es trompeja la pasta damunt d'una taula enfarinada fins que la pasta està fina. Quan ja tinguem la pasta a punt, anirem fent boletes i les deixem reposar mitja hora (n'agafem una i amb els dos dits index enmig fem el rollet). Tindrem ja preparada una "llanda" amb oli i anirem depositant-los per portar-los al forn.
ROSCA DE PASQUA (MONA)
Ingredients:
Com passa amb moltes receptes tradicionals, cada família té la seva pròpia recepta de mones de Pasqua. Val a dir que totes són bones. L'important és que aquest dolç tan típic de la Setmana Santa continue formant part de la gastronomia popular dels catinencs..
Elaboració: Pas 2. Agarrar
porcions de pasta i donar-li forma d'una "O" allargada
(rosca). Posar a una llanda de forn. Posar a cada extrem un ou dur i
subjectar-lo amb dues tiretes creuades de la mateixa pasta. Deixar
reposar un moment per fer tova la rosca. Decorar la rosca al gust personal amb els carabassats i fruites
confiades. Després pintar amb l'ou batut.
Decorar amb els anisets i farina de sucre. Posar al forn
(prèviament escalfat) a temperatura mitja 150/160º fins que la mona estigue
dorada.
Ingredients: - Farinetes de blat - Oli d'oliva- Sal - Alls - Xirolites (trossets de cansalà o greix fregit)
Preparació: Es pose aigua a una cassola. Es fica al foc. Amb un arreu a banda es fa un sofregit d'alls i oli i xirolites. S'aboca el sofregit dins de l'aigua. Quan bull l'aigua de la cassola es fica la sèmola poc a poc (a cullerades). Es deixa bullir uns minuts a foc més lent, regirant contínuament per a que no s'agarre, fins que la sèmola espesse.
Ingredients: 4 cullerots de brou de carn 4 cullerades d’ametla molta 2 cullerades rases de farina 2 rovells d’ou
Preparació: Mesclar la farina i l’ametla. Ficar el brou a bullir i afegir la barreja anterior a poc a poc. Batre els rovells i afegir-los quan es trague l’olla del foc. Remenar fins que es quallen.
Ingredients: - Tomates de penjar - Oli d'oliva La recepta que us proposem ara és molt senzilla. Tant com el pa oli i sal, el pa vi en sucre o el pa en tomata. Totes estes són receptes excepcionals, econòmiques i clàssiques de l'alimentació mediterrània. Per a encertar del tot, cal utilitzar tomates "de penjar". Són tomates que es cullen al poble des de principis d'agost a finals d'octubre. La principal característica d'estes tomates és la llarga conservació. S'han de collir al bancal quan comencen a agarrar color en ramets de tres o quatre tomates. Amb fil de cànem es fan rastres i penjolls que s'han de penjar en un cabiró en un lloc ben ventilat i poc humit. A les nostres cases i corrals continuen ara mateix podent-se veure estos penjolls de tomates. Són ideals per a torrar i per a sucar amb llesques de pa boníssimes. Preparació: 1) Torrar les tomates en una graella al foc de brases (al foc del butà o en una torradora moderna no és el mateix ja que les tomates queden més bullides que torrades). Cal girar les tomates en la graella per a que es torren adequadament dels dos costats. 2) Llevar la pell de les tomates (a mi personalment m'agrada també la pell) 3) Xafar les tomates amb un tenedor o ganyivet i llevar les parts no comestibles (cor i punxons) 4) Salar i afegir un bon xorritó d'oli d'oliva. 5) Servir ben calent. 6) Acompanyar amb unes bones llesques de pa, cansalà, llenguanisses, botifarres torrades, ous estrellats o el que més ens agrade.
Ingredients: ½ llebre 4 pataques tallades a cantons ½ ceba menuda ½ tomata ratllada 1 cap d’alls 6 alls 5 ametles tostades 1 fulla de llorer oli sal Preparació: Salar la llebre i fregir. Quan estiga quasi fregida afegir els 3 alls, la ceba, el llorer i la tomata. Deixar que s’acabe de fregir i ficar aigua. Bullir a foc lent i a meitat cocció afegir les pataques i el cap d’alls. Quan la llebre estiga tendra afegir la picada feta amb 3 alls i ametla. Deixar coure 2 o 3 minuts més.
Ingredients: Sucre Aigua Mel Clares d’ou Ametla
Es cou el sucre i la mel amb aigua. A meitat cocció s’afegeixen les clares i al final les ametles tostades . Si és per a fer pastilles hi a que vesar la pasta en un motlle i tallar-la abans que esta es refrede del tot. Si és per a fer tortades cal agafar la pasta en forma de bola i estendre-la damunt d’una oblea (neula) rodona i recobrir-la amb una altra oblea per damunt.
Ingredients: 1 ou 1 cullerada de guixassos aigua oli sal Preparació: Mesclar l’ou, els guixassos, la sal i un poc d’aigua i remenar. Ficar oli a una paella i quan estiga calent afegir la mescla. I deixar quallar primer per un costat i després per l’altre.
Ingredients: 1 kg. vedella per a guisar 1 cap d’alls; 1 cap d’alls ½ got de vi blanc ¼ kg. pésols 3 safanòries 1 fulla de llorer nou moscada pebre negre aigua oli sal
Preparació: Salpebrar la carn i fregir-la en oli amb el llorer. Afegir els alls i les safanòries tallades. Quan tot això estiga fregit, ficar el vi i regirar i deixar que perga l’alcohol. Afegir un poc d’aigua i a meitat cocció ficar els pésols, la nou moscada i la sal.
http://www.paperblog.fr/1795760/la-mona-de-pasqua-en-catalunya/ 01-12-2011 NOTA: Si vols proposar alguna recepta. Pots enviar els ingredients i la preparació a l'e-mail catimenu@yahoo.es |
||||||||||||