VIII Mostra dels Ports-Maestrat- Trufa Negra- Catí-2011

ÀLBUM DE FOTOS

 

 

Informació amb més detall

http://www.catimenu.com/cartelltrufa.pdf

http://www.catimenu.com/quadriptic.pdf

130 ALUMNES Y CUINERS VAN PARTICIPAR EN LA JORNADA FORMATIVA GASTRONÒMICA DE LES VIII JORNADES DE LA TRUFA DELS PORTS- MAESTRAT

Más de 130 alumnos  participaron la mañana del dia 14 de febrero en la primera sesión formativa de la Jornadas de la Trufa Negra de Els Ports-Maestrat, que este año se desarrollaron en la localidad de Catí. El cocinero Pedro Salas, chef del Hotel Luz de Castellón,  presentó a los participantes diferentes elaboraciones que tenían como común denominador la trufa negra de Els Ports y el Maestrat. Carnes, pescados, olla, postres... Salas destacó las múltiples aplicaciones de la trufa.

 


 


Como alumnos participaron los estudiantes de la Escuela de Hostelería Costa Azahar y restauradores de municipios de l'Alt Maestrat y Els Ports. Pedro Salas  elaboró Huevo, bacalao, seetas y trufa, Copa Perigord, Croqueta morellana, Rissoto de Vistabella, Sepia con mahonesa, Panna cotta de coliflor con jugo de acelgas y caviar de trufa y Nieve sobre tierra. Los estudiantes y cocineros asistentes  pudieron comprobar en directo el método de elaboración y pudieron escuchar los consejos del cocinero. Así mismo  realizaron preguntas al cocinero sobre los detalles de la elaboración. Mediante una retransmisión de video en directo  apreciaron los detalles de cada proceso en el que la trufa siempre ha estado presente. La jornada formativa se desarrolló en los salones del restaurante "El Prigó".

El vicepresidente de la diputación Ramón Tomás  destacó la importancia que tiene “este tipo de jornadas para los municipios del interior de la provincia porque ayudan a dinamizar las economías locales”. El vicepresidente añad que “estas ferias tienen una gran afluencia de gente, especialmente, las de la trufa porque este hongo es muy preciado y genera mucha curiosidad en la gente que no lo conoce”.


Visita a la quesera Vall de Catí


Tras la jornada práctica de cocina los alumnos realizaron una visita a la fábrica de quesos Vall de Catí, que tiene entre sus especialidades la elaboración de quesos con trufa. De este modo se marida la leche de las ovejas y cabras de l'Alt Maestrat con el "oro negro" de la cocina. Los estudiantes y cocineros  mostraron un gran interés en conocer la elaboración de los diferentes tipos de quesos, ya que se trata de otro elemento gastronómico de primer orden en las elaboraciones de l'Alt Maestrat. Alumnos y cocineros  degustaon queso con trufa y realizaron todo tipo de preguntas sobre cómo se elabora el queso, desde la recolección de la leche hasta su comercialización. Además, en Vall de Catí les  mostraron el mejor maridaje para cada uno de los quesos que se elaboran.


Otras actividades


La actividad continuó el sábado día 19 con unas jornadas técnicas. Especialistas de todos los ámbitos de la truficultura debatieron sobre el cultivo, nuevas técnicas de desarrollo del producto, así como su comercialización. En la jornada Gianluigi Gregori, truficultor, disertó sobre el cultivo de la trufa en Italia. Posteriormente Elena Pulido, bióloga y autora de "El orígen de las trufas", informó sobre la caracterización ecológica de la trufa. Seguidamente Marcos Morcillo Serra, biólogo, habló sobre el cultivo de la trufa. Finalmente se desarrolló una mesa redonda sobre la gestión de las plantaciones truferas. En la mesa participaron especialistas como Santiago Reyna, Mariano Casas, Francisco Mateu, J.Manuel Moliner y Pedro Sánchez.

El domingo día 20 llegó la feria de la Trufa. En la misma se dieron cita expositores relacionados con el sector.  El recinto ferial se abrió a las 10h de la mañana. En el seno de la feria se desarrolló una exposición-concurso de trufas de gran tamaño. Así mismo la jornada estuvo acompañada por el VII concurso gastronómico de la trufa negra, en el que participaron alumnos de la Escuela de Hostelería de Castelló.

 

 

VIII Mostra dels Ports-Maestrat- Trufa Negra- Catí-2011

-Entre els dies 14 i 20 de febrer la localitat va celebrar les VIII Jornades de la Tòfona Negra dels Ports i el Maestrat

-Jornades tècniques, menús especials en els bars i restaurants, concurs de gossos buscadors ... van formar part d'un ampli programa.

Les jornades de la tòfona negra dels Ports i el Maestrat van arribar aquest any a Catí. La localitat de l'Alt Maestrat va acollir, entre el 14 i el 20 de febrer, les VIII jornades de la tòfona negra dels Ports i el Maestrat. D'aquesta manera Catí va oferir la seva riquesa tofonera, tant en tòfona silvestre, com en tòfona de plantacions d'alzines micorizades amb tòfones. Demostracions gastronòmiques, especialistes en el cultiu, cercadors de tòfona, alumnes d'hostaleria i tots els veïns de la zona van tindre una cita aquests dies al municipi. L'activitat es va iniciar el dilluns amb una jornada tècnica sobre la cuina de la tòfona. A ella van assistir restauradors de la comarca dels Ports i el Maestrat i alumnes de l'escola d'hostaleria Costa Azahar de Castelló. En la mateixa, el cuiner Pedro Salas, xef de l'hotel Llum de Catellón. Va tindre lloc en l'annex al recinte firal. Així mateix durant la jornada es va celebrar una visita als formatges Vall de Catí, que elaboren algunes de les seves especialitats amb tòfona negra de la zona. La jornada gastronòmica va incloure un menjar preparat amb tòfona negra al restaurant "El Prigó".
 

--La inauguración contó con la presencia del presidente de la Diputación, Carlos Fabra, los vicepresidentes Francisco Martínez, Miguel Ángel Mulet, Moliner i l'alcalde de Catí Manuel Puig
 


L'activitat va continuar el dissabte dia 19 amb unes jornades tècniques. Especialistes de tots els àmbits de la truficultura van debatre sobre el cultiu, noves tècniques de desenvolupament del producte, així com la seva comercialització. A la jornada Gianluigi Gregori, conreador, va dissertar sobre el cultiu de la tòfona a Itàlia. Posteriorment Elena Pulido, biòloga i autora de "L'origen de les tòfones", va infomar sobre la caracterització ecològica de la tòfona. Seguidament Marc Morcillo Serra, biòleg, va parlar sobre el cultiu de la tòfona. Finalment es va desenvolupar una taula rodona sobre la gestió de les plantacions tofoneres. A la taula hi van participar especialistes com Santiago Reyna, Mariano Casas, Francisco Mateu, J. Manuel Moliner i Pedro Sánchez.

Associació de la Romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort preparant els tradicionals fesols i arròs

amb l'alcalde de Catí Manuel Puig i el vicepresident de la Diputació Luis Tena

 

Cal destacar la presència de l'Associacio de la Romeria de Sant Pere, del Grup de Dones, del Cor, de l'"Associació Cultural Tossal de la Nevera", de les carnisseries del municipi, dels dolços i torrs artesans així com de la formatgera.

Catí, en la comarca de l'Alt Maestrat, se convirtió en el centro trufero de la comarca. Centenares de personas han pasado por la localidad para conocer más detalles sobre este hongo, observar de cerca las últimas creaciones culinarias. Exposición de trufas de gran tamaño.



El diumenge dia 20 va arribar la fira de la Tòfona. En la mateixa es van donar cita expositors relacionats amb el sector. El recinte firal es va obrir a les 10h del matí. En el si de la fira es va desenvolupar una exposició-concurs de tòfones de grans dimensions. Així mateix la jornada va estar acompanyada pel VII concurs gastronòmic de la tòfona negra, en que van participar alumnes de l'Escola d'Hostaleria de Castelló. Al mateix temps es va viure el VIII concurs de gossos buscadors de tòfona i hi va haver una exhibició de recerca de tòfones amb javelina.
Durant la jornada es va poder degustar els plats preparats amb tòfona negra per alumnes de l'Escola d'Hostaleria Costa Azahar de Castelló i es va procedir a la subhasta d'una tòfona. Després del lliurament dels premis tindrà lloc la clausura.

Menús de tòfona.



Aprofitant les jornades els bars i restaurants de Catí es van introduir en la cuina de la tòfona per oferir menús especials als seus clients. Al Bar l'Estanc es van poder degustar tapes elaborades amb tòfona, igual que a la taverna el Xiringuito. Al Bar Borxo es va poder gaudir de dinars amb ous ferrats trufats i conill trufat, així com formatges, embotits i tapes trufades especialitat de la casa. A Casa Carbó els formatges de Catí, els espàrrecs triguers amb oli de tòfona, les mandonguilles, l'olla, la galta trufada i el pudding de pinya trufat van formar part del menú. Finalment, al restaurant "El Prigo" i a la "Casa de Banys l'Avellà" es va poder degustar una amanida de bolets escabetxades, pernil cruixent i vinagreta de tòfona, carpaccio de gambes blanques amb vinagreta de tòfona, carpaccio d'ou de rei amb vinagreta de tòfona, mantega trufada i caviar de salmó. A més es va oferir als comensals crema de carbassa rostida i pipes emulsionades amb foie i tòfona, sorbet de mojito amb Ron trufat, perdiu caramelitzada a la taronja amb tòfona, timbal de Cua de Bou trufat, bacallà al pil pil de tòfona i com a postres coulant de taronja amb gelat de tòfona, quallada amb mel infusionada de tòfona, plàtan flamejat amb Ron de tòfona i fruita amb moscatell trufat. El preu de la participació en la jornada gastronòmica va ser de 50 euros. La jornada tècnica va tindre un cost de 25 euros i disposar d'un estand va suposar el pagament de 30 euros. La inscripció es va dur a terme a l'Ajuntament de Catí.
 

Alumnos de la Escuela de Hostelería Costa Azahar de Castellón

 

Catí  clausuró la VIII Fira de la Tòfona Negra de Els Ports-Maestrat. La localidad  congregó a centenares de personas llegadas desde los pueblos del Maestrat y Els Ports.
 

 Al mismo tiempo se vivió el VIII concurso de perros buscadores de trufa y tuvo lugar una exhibición de búsqueda de trufas con jabalina. Durante la jornada se pudieron degustar los platos preparados con trufa negra por alumnos de la Escuela de Hostelería Costa Azahar de Castellón y se procedió a la subasta de una trufa. Tras la entrega de los premios tuvo lugar la clausura.

VIII concurso de perros buscadores de trufa y exhibición de búsqueda de trufas con jabalina.

 

Una vez ha concluido la exhibición de la jabalina los alumnos de la Escuela de Hostelería de Castelló han ofrecido a los visitantes un menú basado en Olla de Catí con trufas y una selección de embutidos, huevos revueltos y panecillo trufado. De este modo todos han podido degustar los sabores trufados del Maestrat.
 

Con motivo de las jornadas, los bares y restaurantes de Catí ofrecieron menús especiales que tuvieron la trufa como principal ingrediente. Así, se pudo degustar, entre otros platos, huevos fritos trufados, conejo trufado, carrillera trufada, pudin de piña trufado, timbal de rabo de buey trufado, bacalao al pil pil de trufa y sorbete de mojito con ron trufado.

-Albocàsser acogerá la próxima edición de la feria en 2012

 

ÀLBUM DE FOTOS