NOTÍCIES DE CATÍ 2003

SISÈ  ANY DE LA PÀGINA WEB DE CATÍ

1.- CONCERT DE NADAL I D'ANY NOU 2003
2.- COMPLETAT EL RETAULE DE JACOMART
3.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 2002
4.- A DÉU CONSUELO, ADÉU
5.- SUSPÈS EL PARTIT DEL C.D. CATÍ PER LA NEU
6.- GELADA DE LES AMETLES AL TERME DE CATÍ
7.- LA REVISTA "FESTIVIDADES" PUBLICA UN ARTICLE SOBRE CATÍ
8.- CONSELLERIA MANTÉ L'ESO A CATÍ
9.- ELECCIONS MUNICIPALS DEL 25 DE MAIG
10.- ARRIBEN JA A CATÍ LES SENYALS DEL CANAL  56 I LA DEL CANAL 33
11.- PLUGES GENEROSES A LA PRIMAVERA
12.- HA DESAPAREGUT LA PLAGA DE LA "LAGARTA PELUDA"
13.- CONDICIONAMENT DE CAMINS DEL TERME
14.- L'AJUNTAMENT DE CATÍ APROVA UN COMUNICAT CONTRA LA PRESÓ
15.- INDÚSTRIA ANUNCIA EL PLAN EÒLIC DE CATÍ

 


1.- CONCERT D'ANY NOU 2003

Ha tingut lloc enguany el diumenge, 29 de desembre, el tradicional concert de Nadal i d'Any Nou que tots els anys ens ofereix la Unió Musical Catinenca.

Conjunt instrumental

En primer lloc ha actuat el Conjunt Instrumental de la banda amb el següent repertori:

1.- Educandos de Benejúzar (p.d.j. Aparició Peiró)                    2.- Yesterday (Lennon and McCartney)

3.- Noche de Paz (Nadala tradicional)                                        4.- Despertada (Popular)

Ha dirigit Francisco Roca Pallarés

Unió Musical Catinenca

 

Seguidament ha actuat la Unió Musical Catinenca dirigida per Vicent Ortiz Diago amb el següent repertori:

1.- Traner (Pas-doble R. Talens)                                                                        2.- Oregon (Overture Jacob Dehaan)                

3.- Concerto pour clarinet  en si b (R. Korsakov) (Solista: Vicent J. Ortiz)          4.- Agüero (Pas-doble) (José Franco)

5- Una noche en Granada: (Meditación en la Alhambra, Mujer granaína, Fiesta gitana en el Sacromonte) (Poema lírico Emilio Cebrián Ruiz)

6.- Espíritu valenciano (Meditación, Canción de Cuna, Valencianía) (Suites Salvador Chulià)

7.- Himne a Catí.


2.- COMPLETAT EL RETAULE DE JACOMART

Des de les actuals festes de Nadal de 2002 que està exposat a la capella dels Montserrat de l'església parroquial de l'Assumpció de Catí el Retaule de Jacomart complet.

Retaule de Jacomart situat a la capella dels Montserrat

El Retaule havia tornat a Catí el dia 31 de gener de 1998, després de sis anys de restauració, però mancaven les cinc polseres superiors que ara s'han recuperat. 

El trobament de les polseres perdudes fou possible gràcies a les investigacions efectuades pel catedràtic d'Història d'Art de la Universitat de Barcelona Antoni Josep Pitarch (de besavis catinencs).

Segons Antoni Josep Pitarch a les darreries del mes de juliol de 1936 el retaule va sortir de Catí amb viatge a Castelló, València, Cartagena i Madrid. Quan, finalitzada la guerra, el retaule va ser tornat a Catí faltaven cinc polseres. Aquestes polseres van anar a parar al Museu del Prado on van adjudicar-les el número 3026, sense que es coneguera la procedència. I així van estar fins al mes de novembre de 1997.

El retrobament de les polseres va ser ocasional i gràcies a Antoni Josep Pitarch que en una de les seues visites al Prado va observar la mata d'espígol d'una de les polseres i la va relacionar immediatament amb el retaule de Jacomart de Catí. Fetes les comprovacions pertinents amb fotografies de quan el retaule estava complet es va poder demostrar que aquestes polseres coincidien amb les que faltaven al retaule de Jacomart de Catí.

La doctora Silva Maroto va comunicar el fet al director del Museu del Prado i aquest al patronat en reunió del dia 19 de desembre de 1997. En aquesta reunió es va acordar retornar les polseres al poble de Catí.

A partir del mes d'abril de 2001, després de les obres de restauració de la capella de Montserrat, el retaule podia contemplar-se ja a l'església de Catí en un lloc amb la il·luminació adequada.

Ara després de 66 anys que el retaule va sortir de Catí aquest torna a estar complet i al seu lloc per a satisfacció de tots els catinencs.

 


3.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 2002

Com tots els anys després de la missa de Cap d'Any es va facilitar a la parròquia el resum de naixements, casaments i defuncions de l'any 2002.

Indiquem únicament les dades estadístiques:

ANY 2002

Naixements: 6

Casaments: 5

Defuncions: 10

El nombre d'habitants del poble és  ara aproximadament de 865  habitants.


4.- A DÉU CONSUELO, ADÉU

 

El dia 9 de gener de 2003, als 61 anys,  després d'una penosa enfermetat,  va dir adéu a aquest món Consuelo Obón Molinos, germana del capellà de Catí, Mossèn Joaquín. 

Consuelo i el seu germà havien rebut durant l'any passat merescuts homenatges per part de la parròquia i l'Ajuntament de Catí, amb motiu del cinqüentenari de l'ordenació sacerdotal de Mossèn Joaquín.

El dia 10 de gener, per la vesprada, fou oficiada a l'església de l'Assumpció de Catí, una missa d'acomiadament per part del Ilm. Sr. Bisbe de Tortosa Xavier Salines i per uns vint sacerdots de la diòcesi.

Després a Forcall, poble natal de Consuelo i de Mossèn Joaquín,  va tindre lloc la cerimònia de soterrament.

Tots els veïns de Catí acompanyen en el dolor als seus familiars.

Consuelo, descansa ja, a la fi, en la pau de Déu!

Consuelo al Cor de l'ermita de L'Avellà

 


5.- SUSPÈS EL PARTIT DEL C.D. CATÍ PER LA NEU

El partit de 1ª Regional del Grup Nord que deuria d'haver-se jugat el diumenge, 16 de febrer, entre el Vilafranca C.F. i el C.D. Catí ha sigut suspès degut a la neu.

El partit estava previst jugar-se al camp del Cerrito a Vilafranca. Després de la nevada que va caure a  tota la comarca de l'Alt Maestrat i els Ports el partit s'ha ajornat a una data encara per determinar.

A Catí la nevada va començar a caure el dissabte per la nit i va durar fins ben avançada la vesprada. Va cuallar a les teulades del poble i als camps de cultiu, sense arribar a ocasionar problemes a les comunicacions. 

Imatge al Camp de Futbol de Santa Anna de  la  Nevada del dia 15-02-03

 

 


6.- GELADA DE LES AMETLES AL TERME DE CATÍ

Les baixes temperatures de les nits dels dies 17 i 18 i 19 de març han ocasionat la gelada de les ametles al terme de Catí.  Les tres nits, en particular la del dia 18,  les temperatures mínimes han oscil·lat al voltant dels sis graus sota zero.

Fa un mes aproximadament, quan va començar la floració dels ametlers, ja es va produir una lleugera nevada i una primera gelada. Aquesta però, no va perjudicar molt als arbres ja que els va afectar en una etapa primerenca de la floració. Ara després d'uns dies de bonança tèrmica que van avançar la floració i el desenvolupament del fruits s'han produït fortes gelades acompanyades de rosades que han afectat seriosament als ametlers.

Falta un període de temps per a poder confirmar l'extensió de la gelada però la primera impressió, per les baixes temperatures i per l'estat dels ametlers  es que aquesta afectarà a bona part del terme. Com en totes les rosades les zones baixes i raseroses del terme són les més afectades, en canvi la gelada no ha afectat tant a les zones altes. Tampoc la gelada ha afectat tant a algunes varietats d'ametlers de floració més tardana que es troben repartits per tot el terme.

 


7.- LA REVISTA "FESTIVIDADES" PUBLICA UN ARTICLE SOBRE CATÍ

Revista editada per Don Carlos Murria

Interior de la Sénia de Barberet (Camí del Bosc)

La revista "Festividades" de Castelló de la Plana del mes de març editada, amb motiu de les Festes de la Magdalena, per Don Carlos Murria Arnau publica a les pàgines 98 i 99 un article sobre l'home i la pedra que està extret d'una de les nostres pàgines web de Catí.

La pàgina web tracta sobre un tema darrerament d'actualitat com és el de l'arquitectura de la pedra en sec. Les fotografies de l'article pertanyen al terme de Catí i el text  és una recopilació i resum de textos del llibre "L'home i la pedra" editat per la Universitat de València.

Com autor de la pàgina web, agraeixo a Don Carlos Murria el detall que ha tingut d'incloure l'article en la seua revista. 

Com diu l'article, conèixer el nostre patrimoni cultural ens farà respectar-lo i pot ser conservar-lo. 

Podeu consultar l'article anterior prement en la següent opció:

BARRAQUES DE PEDRA EN SEC


8.- CONSELLERIA MANTÉ L'ESO A CATÍ

Segons fons de la Conselleria de Cultura i Educació consultades per la redacció d'aquesta pàgina i segons apareix a l'article publicat al diari Mediterrani d'1 d'abril de 2003 de M.C. Tomás, les escoles de Catí, Artana i Llucena mantindran el primer cicle de l'educació secundària en els seus respectius centres escolars.

Així la Conselleria , en el cas de l'escola de Catí, ha reconsiderat, després de les al·legacions presentades pel Consell escolar del centre, la seua postura inicial de que els alumnes del primer cicle de secundària (1r. i 2n d'ESO) passaren a estudiar a l'Institut de Secundària de Sant Mateu.

Per al proper curs, doncs, els alumnes de 1r. i 2n d'ESO podran seguir estudiant normalment al Col·legi Públic de Catí i els de 3r. i 4t d'ESO seguiran adscrits a l 'IES de Sant Mateu.


9.- ELECCIONS MUNICIPALS DEL 25 DE MAIG

El passat dia 25 de maig van tindre lloc les  eleccions municipals.  La nostra web va habilitar una pàgina especial dedicada a estes eleccions on es van poder consultar des de el mateix dia de les votades els resultats. Els nous ajuntaments començaran la seua funció a partir del proper 14 de juny. La composició de la nova Corporació Municipal serà idèntica a l'actual (cinc concejals del PP i dos del PSOE). L'alcalde continuarà sent D. José Roca García.

Per ampliar la consulta sobre les eleccions prémer  la següent opció:

ELECCIONS MUNICIPALS


10.- ARRIBEN JA A CATÍ LES SENYALS DEL CANAL 56 I LA DEL CANAL 33

Des del dia 25 d'abril de 2003 arriba ja a Catí, des de un nou repetidor col·locat a la Serra de L'Avellà,  la senyal del Canal 56 de Vinaròs. Aquesta pot sintonitzar-se al canal 46, freqüència de 671 Mghz. Aquesta freqüència és la que utilitzava fins ara el repetidor del Canal 33 de Sant Vicent que ara caldrà resituar la seua freqüència i que, de moment, ha deixat d'emitir.

Així el quadre complet de freqüències de TV queda de moment de la següent forma:

 

Emissora Freqüència CANAL Lloc de la senyal
Canal Plus 471 Mghz

21

L'Avellà
Localia 479 Mghz

22

Morella
TV-1 487 Mghz

23

Mont Caro (Tortosa)
TV-2 511 Mghz

26

Mont Caro
TV-3 535 Mghz

29

Mont Caro
Canal 9 567 Mghz

33

Mont Caro
Tele 5 631 Mghz

41

L'Avellà
Punt 2 655 Mghz

44

L'Avellà
Canal 56 671 Mghz

46

L'Avellà
TV- 2 695 Mghz

49

L'Avellà
Canal 9 719 Mghz

52

L'Avellà
TV-1 743 Mghz

55

L'Avellà
TV- 3 759 Mghz

57

Sant Vicent
Canal 33 783 Mghz

60

Sant Vicent
Antena 3 807 Mghz

63

L'Avellà

 


11.- PLUGES GENEROSES A LA PRIMAVERA

La primavera de 2003 ha sigut molt generosa en pluges. El dimarts i el dimecres després de la romeria de Sant Pere de Castellfort van caure una xifra aproximada de 135 litres per metre quadrat. En tres ocasions durant la primavera han caigut xifres similars.

A l'esquerra podem veure el salt d'aigua que hi ha davall de la Font del Ros (pujant per la carretera d'Albocàsser, a prop del mas de Marín) que va sortir amb força.

Salt d'aigua de la Font d'En Ros

 

 


12.- HA DESPAREGUT LA PLAGA DE LA "LAGARTA PELUDA"

A pesar de que a principis de maig la plaga de la lagarta peluda semblava renàixer amb força, el fet és que aquest any han desaparegut quasi completament els seus efectes. Les causes poden ser diverses:

- Fumigacions en el terme per part de la conselleria.

- Climatologia adversa (primeres setmanes de maig amb fortes pluges i temperatures força baixes i temperatures extraordinàriament altes al mes de juny).

- Aparició de numerosos escarbats, enemics naturals de l'oruga.

-  De tota manera probablement es tracte, com ja van advertir els biòlegs i ecologistes d'una plaga cíclica que ha actuat amb virulència durant tres o quatre anys i que després els nombrosos enemics que té aquesta oruga al bosc l'han fet desaparèixer sense deixar quasi rastre.

En esta fotografia presa a L'Avellà el dia 2 de maig de 2003, es poden veure centenars d'orugues que van sortir de les seues postes i que a medida que han transcorregut  els mesos de maig i juny han desaparegut sense deixar efectes..

 

De cada posta d'ous poden sortir més de tres centes orugues.

 

 


13.- CONDICIONAMENT DE CAMINS DEL TERME:

Des de després del 25 de maig s'han condicionant alguns camins del terme. En la fotografia pot apreciar-se el Camí del Bosc, que realment feia temps que necessitava una remodelació. La capa de terra de la fotografia s'ha recobert amb una capa de formigó.

 


14.- L'AJUNTAMENT DE CATÍ APROVA UN  COMUNICAT EN CONTRA DE LA PRESÓ:

 

L'Ajuntament de Catí, en sessió extraordinària ha aprovat un comunicat en contra de la presó que el Ministeri d'Interior construirà  al terme d'Albocàsser a uns onze quilòmetres de distància del poble de Catí.

La presó tindrà una capacitat per a uns dos mil reclusos. Recentment, el dia 8 de juliol, es va signar el conveni per a la construcció del nou centre penitenciari entre l'alcalde d'Albocàsser, Antonio Querol, la subsecretària d'Interior, Maria Dolores de Cospedal, el president de la Diputació de Castelló  i l'empresa SIEP-SA. 

El dia 30 de juliol es va realitzar una important manifestació en contra de la presó pels carrers d'Albocàsser on van participar unes 700 persones de la comarca. Al dia següent l'ajuntament d'Albocàsser va confirmar, per set vots favorables i dos vots en contra, el conveni signat anteriorment amb les autoritats de l'Interior.

Està previst que les obres comencen a finals del present any i s'acaben a finals de l'any 2005. El recinte ocuparà un total d'uns 350.000 metres quadrats del terme d'Albocàsser (90.000 de recinte). El centre penitenciari acollirà uns 550 funcionaris. Es calcula que la població d'Albocàsser (uns 1.400 habitants) es duplique i que augmente de manera extraordinària la proporció de la població dedicada als serveis.

Segons el Ministeri de l'Interior aquestes instal·lacions suposaran una font de riquesa per a la població d'Albocàsser en particular i per a la comarca de l'Alt Maestrat en general.

De forma immediata l'ajuntament d'Albocàsser rebrà uns tres milions d'euros per les reglamentàries llicències d'obres. A més llarg termini es milloraran les vies de comunicació del poble d'Albocàsser (Autovia d'Alcalà a l'A7), també les instal·lacions educatives (escola i institut de secundària) i altres instal·lacions sanitàries i generals, així com el recinte de l'ermitori de Sant Pau.

L'alcalde d'Albocàsser, convençut de que la medida resultarà beneficiosa per a la localitat, està planificant una visita a altres centres penitenciaris  de característiques similars al d'Albocàsser, per a estudiar els efectes en la població. A la vegada tracta d'obtenir de l'administració les majors mesures de compensació possibles.

En el pol oposat a la tesi del Ministeri de l'Interior està la Plataforma contra la presó de l'Alt Maestrat, promoguda per alguns habitants d'Albocàsser, que creuen que els efectes negatius de la creació de la presó superaran als efectes positius. Entre els efectes negatius assenyalen la inseguretat per fuga de presos, permisos, drogaaddicció, prostitució, pèrdua d'identitat de la població, efectes negatius en el turisme rural, etc.

Les activitats de la Plataforma han consistit en la convocatòria de reunions en els pobles de la comarca (Benassal, Ares, Catí, Les Coves, Tírig, etc), penjada de cartells, recollida de firmes i manifestacions. La Plataforma sol·licita un referèndum municipal o comarcal abans de procedir a la construcció de la presó.

L'ajuntament de Catí va rebre un escrit amb quasi 500 firmes (més d'un 60% de la població) en contra de la presó, per lo qual va convocar una sessió extraordinària del ple de l'ajuntament que va aprovar un comunicat contrari a la ubicació de la presó. El comunicat va ser aprovat per sis vots a zero (amb l'absència d'un concejal).

Altres col·lectius del poble, com el C.D. Catí, s'han posicionat també clarament en contra de la presó al Maestrat. Són també numeroses les iniciatives particulars al respecte que mostren lletrers i pancartes contràries a la presó que es troben repartits per tot el poble.

 

Pancarta en contra de la presó. Participen C.D. Catí i U.D. Atzeneta (27 juliol 2003)

 

Als pobles veïns de la comarca s'ha obert el debat entre els partidaris i els contraris de la construcció de la presó. La relació de pobles que han aprovat mocions contra la presó són,  per ara a més del de Catí, Vilafranca, Ares, Tírig, Cinctorres, Forcall, Morella, Benassal, Culla i Càlig.


15.- INDÚSTRIA ANUNCIA EL PLAN EÒLIC DE CATÍ

La Conselleria de Infraestructuras y Transporte, en Resolución de 31 d'octubre de 2003 (DOGV de 20-11-03),  ha iniciado la información pública de la zona 4 del Plan Eólico de la Comunidad Valenciana, situada en las comarcas de Els Ports y L´Alt Maestrat. La potencia prevista para la zona 4 asciende a 166 megawatios (MW), la producción de electricidad será de 393,52 gigawatios hora al año (GWh). Gracias a estos parques eólicos, se evitará la emisión a la atmósfera de 150.000 toneladas de CO2 al año. 

Esta zona está formada por un total de 4 parques eólicos (Nevera I, Nevera II, Nevera III y Piedra Fita) y la empresa promotora es Guadalaviar. Para la construcción de los parques se invertirán alrededor de 140 millones de euros. 

El parque eólico de la zona 4, Nevera I se encuentra ubicado en los términos de Catí, Ares del Maestre y Morella. Nevera I contará con 20 aerogeneradores que producirán cada año 96,08 GWh. Este parque contará con una potencia de 40 MW (megawatios).

Por su parte, Nevera II, ubicado en los términos municipales de Catí y de Morella, dispondrá de 18 aerogeneradores que permitirán producir 88,02 GWh. La potencia prevista en este parque asciende a 36 megawatios. 

En cuanto al parque de Nevera III, situado en Ares del Maestre, albergará un total de 20 aerogeneradores, tendrá una potencia de 40 MW y producirá 93,92 GWh al año. 

Por último, en el parque de Piedra Fita, ubicado en Catí y Albocácer, se instalarán 25 aerogeneradores que producirán cada año 115,50 GWh y contará con una potencia de 50 MW. 

Esta exposición pública se produce tras haber culminado el proceso de selección de los proyectos y una vez los servicios territoriales han finalizado todos los trámites necesarios previos a dicha exposición. El periodo de información pública será de un mes a partir de la publicación de los correspondientes anuncios. y permitirá ver los planes especiales, que incluyen la memoria justificativa del proyecto, los planos de información y ordenación, y las determinaciones modificativas del planeamiento municipal vigente.

También podrán consultarse los anteproyectos de estos parques eólicos, donde se recogen sus principales características, la relación de bienes y derechos afectados.

Del mismo modo, se someten a exposición pública los estudios de impacto ambiental de las zonas donde se implantarán los parques eólicos.

En total, el Plan Eólico de la Comunidad Valenciana está formado por 15 zonas y con su ejecución íntegra se alcanzará una producción energética de más de 5.500 Gwh anuales, es decir, el equivalente al actual consumo eléctrico de todo el sector doméstico de la Comunidad Valenciana. La potencia total instalada será de alrededor de 2.300 MW.

El desarrollo del Plan contribuirá de forma muy significativa a alcanzar el objetivo marcado por la Unión Europea de que en el año 2010 el doce por ciento de la demanda total de energía provenga de fuentes energética no contaminantes.  

 

Parc eòlic de Catí

DOGV 20-11-2003 (PARC EÒLIC DE CATÍ)


 

Informació turística: Ajuntament de Catí- Major, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATÍ (Castelló)

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998

Darrera actualització:  2 de desembre de 2003