NOTÍCIES DE CATÍ  2012 (C)

(3er. Trimestre 2012: Juliol, Agost, Setembre)


31.- TORNEN LES CAMPANES A CATÍ:

           Fa uns mesos es va desprendre el batall de la campana grossa caient damunt de la teulada de la Casa Abadia. Paral·lelament també el rellotge per una avaria va deixar de funcionar . Es va prendre la decisió de baixar les tres campanes per fer-les una revisió i manteniment. Tal cosa es va efectuar el passat dia 10 de juliol. Després d'estar el poble uns dies sense campanes aquestes van retornar al poble el 25 de Julio, dia de Sant Jaume. Els dos dies, però sobre tot el dia en que tornaven les campanes completament noves i relluents van ser una festa. La gent es va arremolinar al costat del campanar observant com una moderna grua feia ràpidament el treball que abans costava tant esforç de fer. Al mateix temps van ser molts els que van aprofitar l'ocasió per a fotografiar-se al costat de les campanes. L'opinió majoritària de la gent era de que a nivell de terra semblaven molt més grans i relluents  que al campanar.

          La darrera vegada que es van baixar les campanes, després de la guerra, va ser en 1976, fa ara uns 36 anys, amb Mossèn Joaquín.  Es va substituir el sistema manual de cordes i el de pujar al campanar per a tocar les campanes “al vol” per un sistema elèctric, automàtic i més còmode de voltejos i repics. Per a alguns es va perdre la màgia i encant de l’antic sistema manual i de l’esforç artístic dels campaners per un altre més impersonal, monòton i menys romàntic.  La comoditat però, acabà imposant-se.

          L'any 1937, en plena Guerra Civil, una ordre del govern republicà va obligar a baixar les campanes dels campanar per a ser transformat el bronze en metralla per a armament. Així es van emportar la campana menuda i la mitjana, a més de la que hi havia damunt de la nau de l'esglèsia i de la que es conserva l'espadanya a la teulada. També es van endur les campanes de l'ermita de Santa Anna i de l'Avellà. La campana grossa es va estalviar, deixant-la per a que continuara donant els tocs d'alarma i de les hores.

          Acabada la Guerra Civil, amb Mossèn Francisco Sanjuán, des de Barcelona van arribar dos campanes per substituir les que s'havien endut.

          Per tant és la campana grossa, la que els del poble anomenen carinyosament Maria Rosa, la única catinenca. Es la més antiga. Fou refosa pel campaner Lluis Mañes, l'any 1883. Té 122 cm de diàmetre i unes cent arroves. D'ací la dita popular que diu: "Maria Rosa em diuen. Cent arroves peso. Qui no s'ho crega, que me sospeso".

          Aprofitant l'actual restauració en la que, excepte les campanes, es renova pràcticament tot el conjunt d'accessoris es pretén recuperar els antics tocs de les campanes (Ave Maria, difunts, foc, queda, etc...). També es renova el rellotge, digitalitzant el seu funcionament de forma que marcarà les hores amb connexió a internet.

          L'únic inconvenient és l'elevat cost econòmic, al voltant de 18.000 euros, que hauran d'assolir els veïns, sense ajudes oficials. Per la qual cosa ja Mossèn Rafael, el capellà, i un grup de recuperació creat a l'efecte, estant fent col·lectes i programant activitats per aconseguir els diners. Fem des d'ací una crida a que tots cooperem.


32.- PRESENTACIÓ D'UN LLIBRE DE FRA BLAI VERDÚ

           Organitzat per l’Associació Cultural “Tossal de la Nevera”, a les 18:00 h del dissabte 4 d'agost,  va tindre lloc a la Sala de la Vila de Catí la presentació d’un llibre de Fra Blai Verdú (1565-1620), dominic nascut en Catí ara fa uns quatre segles.. El llibre, dintre d’una sèrie de 13 publicats per aquest famós catinenc del segle XVI porta per títol: “Tratado de las lágrimas y conversión de Santa Magdalena; y de la milagrosa navegación de San Ramón de Peñafort de la Orden de Predicadores”.

          En la interessant presentació del llibre Jordi Aladro, professor de la Universitat de Califòrnia, ha fet menció a la personalitat i l’amor pel seu poble de Catí de Fra Blai Verdú, del que ha destacat la seua vessant d’escriptor prolífic i d’afamat predicador.
A través d’una presentació multimèdia ha comentat l’evolució en la pintura de la imatge de Maria Magdalena des d’abans a després del Concili de Trento.        

        L'obra  “ Tratado de las lágrimas y conversión de Santa Magdalena y la milagrosa navegación de san Ramón de Peñafort de la Orden de Predicadores ” és una meditació sobre la penitència i la conversió cristiana. Ens relata la miraculosa navegació que el sant català va emprendre des de les Balears a Barcelona, repudiant la conducta del rei En Jaume I.

        Hi ha molts famosos Verduns en la història de Catí entre els que destauen: Mossèn Guillem Verdú (segle XV) va ser en companyia de Ramon de Santjoan, marmessor de Joan Espígol. Els dos van contractar el retaule de Jacomart per a la capella dels Espígol. Mossen Francesc Verdú (1538-1598) va ser el que va construir la capella dels Verduns o de la Puríssima. La data de la seua mort (1598) és la que figura en l'escut de la capella. Fra Blai Verdú (1565-1620) és del que es presenta el llibre el dissabte i Mosèn Gabriel (1604- 1694), nebot de Blai Verdú i autor del llibre "La discripción de Catí".
 

Jordi Aladro amb membres de l'Associació en la presentació del llibre


         Fra Blai Verdú, natural de Catí (22-10-1565): Ingressà en els Dominics (1585). Fou professor de filosofia en la universitat de València i més endavant lector en teologia, regent i rector del Col·legi Imperial de Tortosa. Fou predicador, metge, filòsog i teòleg . Publicà en 1607 el llibre "Aguas potables y milagros de Nª Sª del Avellá", notable pel judici que forma de l'aigua de la font i per la pietat envers de la Verge. Fill de Miguel Verdú i d'Isabel Sans. Estudià en València medicina, arts liberals, filosofia i teologia. Va prendre l'hàbit dels dominics el 3-04-1585. Va predicar en Catí en la Quaresma de 1592. Va morir a València el 20-03-1620

       Afamat predicador i escriptor. La seua obra abraça la temàtica filosòfica, retòrica i espiritual. Destaquem  de les tretze obres escrites per Fra Blai Verdú a més de l'anterior la referent a les aigües de la Font de l'Avellà:

        Libro de las aguas potables, y milagros de la fuente de nuestra Señora del Avellà, que nace en el termino del lugar de Cati, Reyno de Valencia.
http://www.sanestebaneditorial.com/kit_upload/file/SEE/presentacion.pdf
http://trobes.uv.es/tmp/_webpac2_1729211.31071
http://diegomallen.blogspot.com.es/2009_03_01_archive.html


33.- LA UE RAPITENCA, CAMPIÓ DEL XXXVII TROFEU L'AVELLÀ DE FUTBOL

La UE Rapitenca, campió del trofeu

C.E. Cinctorrà- 1- U.E. Rapitenca- 7

El Cinctorrà s'avançà en el marcador i aguantà fins al minut 21.

GOLS:

1-0 (min. 3): Sergio Borràs de fort tret des de fora de l'àrea.
1-1 (min. 11): David Callarissa. S'emporta el baló per la banda, s'endinsa en l'àrea i remata ajustat al pal, sense que el porter cinctorrà en l'exida a la desesperada puga fer res.
1-2 (min. 21): Javi Ramos al capturar un rebuig del porter, aprofitant la inferioritat numèrica del Cinctorrà per lessió d'un dels seus defenses.
1-3 (min. 38): Autogol de Pau Membrado en jugada desgraciada de l'equip cinctorrà.
1-4 (min. 55): Javi Pecas. De falta des de fora de l'àrea llançada impecablement, forta i col·locada pegada al pal.
1-5 (min. 72): Miguel Reverter, en rebre una passada dintre de l'àrea, controllar perfectament amb l'esquerra.
1-6 (min. 77): Al rebre una passada de Teixidó des de la banda que pilla a contrapeu a la defensa cinctorrana.
1-7 (min. 80): Teixidó. Tanca el marcador el fill de l'entrenador rapitenc amb l'esquerra, després d'una altra bona passada d'un jugador rapitenc.

Tal com es preveïa s'ha imposat la superior categoria de la UE Rapitenca (3ª divisió) sobre el CE Cinctorrà (2ª Regional) i això que l'organització del trofeu encertadament ha limitat a quatre el número de canvis per equip.

No obstant complir-se el guió previst, el Cinctorrà s'ha avançat en el marcador en la primera i pot ser única ocasió de gol. Després l'equip dels Ports ha tingut mala sort al ser remontat en el marcador en quedar-se en inferioritat numèrica per lessió d'un dels seus jugadors i a continuació per una desgracida jugada en que s'ha produït un autogol que significava el 3-1.

Podem dir que ahí ha acabat el partit. El dubte era quans gols marcaria l'equip rapitenc. Al final han segut set

Caldria que en el futur es tractara d'evitar esta final tant descompensada planificant una participació d'equips més equilibrada i de similar categoria..


34.- NOU LLIBRET SOBRE LES CAMPANES DE CATÍ

A partir de festes majors d'enguany està disponible un llibret que porta per títol "Campanes de Catí". El llibre, d'unes 20 pàgines, està editat en internet a l'adreça http://www.catimenu.com/campanesdecati.pdf

En el llibre es fa un estudi principalment del campanar i les campanes de l'església parroquial "Nª Sª de l'Assumpció, però també de les altres campanes del poble (ermites de l'Avellà, Santa Anna, El Pilar i Font de Sant Vicent). El llibre conté 44 fotografies de les campanes.

L'autor és el que escriu estes línies.

 


35.- EL CD CATÍ DEBUTARÀ EN PRIMERA REGIONAL EL DIA 16 DE SETEMBRE EN EL CAMP DEL CÀLIG

          Després d'una històrica temporada en Preferent i del descens de categoria, el CD Catí debutarà novament en Primera Regional Valenciana el proper dia 16 de setembre en el camp del Càlig.

          L'equip ha començat durant este estiu la preparació a través del tradicional trofeu l'Avellà de futbol. Els resultats no van ser molt positius, derrotes contra el Torreblanca (0-1), Cinctorrà (2-3) i Rapitenca (0-6). La única victòria es va produir contra el Vinaròs (3-2).  En partit de tornada en el camp del Vinaròs l'equip va sofrir una nova golejada (5-0).

Equip del CD Catí contra la UE Rapitenca (0-6) (29 de juliol de 2012)

        La presentació oficial de l'equip tindrà lloc, com és habitual, el dia 15 d'agost en partit contra el CF Sant Jordi.

        Quant a la directiva, continua com a president, Àngel Roca, i el nou entrenador és Simon Casinos, ja tècnic de l'equip la temportada passada.


36.- COMENCEN LES FESTES MAJORS, DEL 9 AL 19 D'AGOST

El dia 9 d'agost de 2012 han començat les festes majors que es pollongaran fins el dia 19 d'agost.

Veure el programa d'activitats en valencià  o en castellà.


37.- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "JOAN PUIG: VOCABULARI DE CATÍ (1)

         El dia 14 d'agost de 2012, dintre del programa de les festes majors, va tindre lloc a la Sala de la Vila la presentació del llibre sobre el Vocabulari de Catí. Festes i Costums de Mossèn Joan Puig. El llibre està editat per onadaedicions sent els autors Pere Enric Barreda Edo i Ángela Buj Alfara amb l'ajuda econòmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua..  Porta annexes unes fotografies de l'Associació Cultural "Tossal de la Nevera".

       El vocabulari recull 1.752 entrades agrupades per camps semàntics i datades des del s. XIV fins a 1932. Per tant és coetani de les Normes de Castelló coincidint la seua aparició amb el 80 aniversari.

        És un monment de la nostra llengua de gran valor per haver pogut consultar mossèn Puig els arxius de Catí abans de la seua destrucció com pels seus records personals des de l'època de 1890.



        El llibre és el número 13 de la col·lecció "La Barcella" que recull temàtiques principalment de pobles del bisbat de Tortosa
Es comercialitzarà al preu de 15 euros.

         Durant la presentació del llibre es va fer repetides vegades menció a la important obra de Mossèn Joan Puig en favor del seu poble.

         També es van comentar particularitats del Vocabulari de Catí així com l'ús d'algunes paraules típiques del nostre parlar. L'obra pròximament tindrà també una segona part.

        A la fi de l'acte es va inaugurar a la mateixa Sala de la Vila l'exposició de cartes de població del Maestrat que va romandre oberta als visitants durant els dies de les festes majors.


38.- NOU EXEMPLAR DE LA REVISTA TOSSAL

 

A. C. Tossal de la Nevera (Revista TOSSAL)- Revista 2/12

Amb motiu de les festes majors ha sortit a la llum el número 19, 2/12, de la revista "Tossal"

Sumari

Editorial
Notícies breus
Primera processó a la Mare de Déu de l'Avellà
El doble obsequi de l'Avellà
Article d'opinió
Les visites pastorals del bisbe de Tortosa Francisco Paholac
Vocabulari de Catí: festes i costums de Mossèn Joan Puig
El llibre de privilegis de Catí
Reportatge fotogràfic
Ferrocarril (II)
Paco de Catí a Nova York
Entrevista
Coses nostres
Associacions del poble
Foto antiga
Remeis tradicionals
Entreteniment/passatemps
Meteorologia
 


39.- I CONCURS DE FOTOGRAFIA "VILA DE CATÍ"

L'Associació Cultural "Tossal de la Nevera" convoca el primer concurs de fotografia "Vila de Catí", obert a la participació de tots els catinencs i forasters que ens visiten cada any, joves i grans, per fomentar la creativitat i la imatginació de tots els participants.

Bases del concurs:

- La temàtica serà lliure. Seran vàlides totes les fotografies fetes dins del terme de Catí.

- Caldrà remetre la fotografia en format imatge a l'adreça actossaldelanevera@gmail.com

- Cada participant podrà enviar totes les fotografies que vullga.

- El termini de recepció acaba el dia 15 de setembre.

- Els treballs preseleccionats seran exposats al públic de del 9 al 14 d'octubre.

- Hi haurà dos premis: la millor fotografia a criteri del jurat, format per membres de l'Associació, i la més votada pel públic

Premis:

1er premi: 100 euros i diploma

2on. premi: 50 euros i diploma

Els premis seran publicats a la revista Tossal i podran utilitzar-se per publicitar el poble.

El lliurament dels premis tindrà lloc el dia 14 d'octubre a les 13 hores en el lloc de l'exposició.


40.- II CONCURS D'IDEES EMPRENEDORES

"II CONCURS D'IDEES EMPRENEDORES"

Si tens una idea de negoci i t’agradaria posar-la en marxa, ara tens l’oportunitat de presentar-te al II Concurs d’Idees Emprenedores que han organitzat els Agents de Desenvolupament Local dels Ajuntaments de la comarca, com ara Catí. Es concediran 3 Premis als millors projectes: el 1er. i 2ón. premis estaran patrocinats per l'Area de Joventut de la Diputació de Castelló i el 3er. premi, per la "Cátedra INCREA de la UJI".

El lliurament de premis serà el 5 d'octubre a l'església de Sant Pere de Sant Mateu, on també tindrà lloc una Jornada on es presentaran casos reals d'empresa amb éxit.

D'altra banda, el dia 17 d'octubre es durà a terme el taller "D'aturat a emprenedor" a La Salzadella, impartit pel coach personal David Alonso Garcia.

Tota la informació al respecte i les Bases ho pots trobar en documents adjunts i a l'AEDL de l'Ajuntament de Catí, dijous i divendres en hores d'oficina.

Es poden descarregar els cartells des de la web de l'ajuntament de Catí (http://www.catimenu.com) o des de http://www.catimenu.com/not2012-40val.htm

Josefa Ferreres Guardiola
A.e.d.l.
Ajuntaments de Sant Mateu, Catí i Xert


41.- PRESENTACIÓ DEL COSTUMARI CATINENC

Amb similar format i característiques al del parlar catinenc aparegut el passat mes d'abril ha sortit a la llum el costumari catinenc. Aquest llibre és un resum dels tradicionals costums que els catinencs tenen al llarg de l'any. Els costums apareixen dividits en dos grups. En el primer grup figuren ordenats cronològicament els costums que tenen lloc en unes dates determinades de l'any com Cap d'Any, Reis, Sant Antoni, etc... En el segon grup figuren els costums que tenen lloc durant tot l'any o que no es cataloguen en una data determinada com per exemple el bureo, la serp, la visita del bisbe, la baixada de la Mare de Déu, etc...

L'obra inclou un índex, una portada i una contraportada amb un resum de les il·lustracions gràfiques dels principals costums catinencs.

Es pot accedir al costumari catinenc a l'adreça http://www.catimenu.com/costumari.htm

L'obra s'està també passant a format PDF. De moment està disponible el del primer quadrimestre de l'any (mesos de gener a abril) a l'adreça http://www.catimenu.com/costumari1.pdf estant previst d'editar també en PDF la resta dels costums.

Com el llibre del parlar catinenc al qual complementa el llibre del costumari catinenc està editat per Joaquim Carbó Miralles, cronista oficial de la Vila de Catí.

De moment l'obra estarà disponible únicament en format digital. Més endavant s'analitzarà l'opció de la seua impressió a través de l'ajuntament de Catí o d'alguna associació cultural del poble.


42.- EL BOCASSÍ CRISTÓBAL ADELL ES TORNA A IMPOSAR EN LA V VOLTA DE MUNTANYA A CATÍ

Al voltant de 250 corredors es van trobar diumenge, dia 2 de setembre, a la bonica població de l'Alt Maestrat, per participar en la cinquena edició de la Volta de Muntanya de Catí- Premi Aigua de L'Avellà, sisena i penúltima prova puntuable de la Lliga Castelló Nord-Premi Grup CRM.

Cristóbal Remigio i Santi en el pòdium de Catí



L'organització, a càrrec de l'Ajuntament i amb la col·laboració del Grup de Muntanya de Catí, va preparar un recorregut de 21 quilòmetres amb un desnivell positiu de 1100 metres, recorrent els bells paratges del terme municipal, ascendint fins als 1286 metres del Tossal de la Nevera, cim emblemàtica de la comarca, que ofereix unes excel·lents vistes, es va poder albirar perfectament les illes Columbretes i el Delta de l'Ebre

En l'aspecte esportiu, l'atleta del Mur i Castell, Cristóbal Adell, va revalidar la victòria, imposant-se a l'atleta de Benlloch, Remigio Queralt, al que la Volta de Catí se li resisteix , ja que ha aconseguit dos segons llocs, a més de l’actual,  en la passada edició i en l'edició del 2009, sent derrotat en l'esprint final, per Adell i Vicente Calvo respectivament. Tercer va ser l’atleta de Conca Santiago Garcia, segon classificat en la passada edició de la Marató i Mitja.

 Però entre els atletes inscrits, va destacar pel seu impressionant palmarès Raúl Garcia Castan, pentacampió d'Espanya i actual subcampió del món de quilòmetre vertical, títol aconseguit el passat mes de juliol en els Sky Games, considerats els Jocs Olímpics dels esports de muntanya. Sortint d’una lessió Castan va aconseguir un meritori quart lloc en la classificació absoluta de la Volta
 
En categoria femenina, Silvia Sos, actual campiona autonòmica, no va aconseguir la seva tercera victòria a Catí, després de les edicions de 2009 i 2010 al ser superada per  l'atleta catalana Ragna Debats, que en el passat mes de maig aconseguia la 4
ª posició en el Campionat d'Espanya ..


Classificacions:

Senior Masculí:
1.- Cristóbal Adell, Albalat- 01:41:27, del MUR i CASTELL TUGA (guanyador absolut) (Record de la prova).
2.- Remigio Queralt Ibáñez- 01:43:42, del CA 42 Y PICO
3.- Santiago Garcia Soriano- 01:45:26, del TRAIL RUNNING- CUENCA

Senior Femení
1.- Ragna Debats- 02:10:24, del CE XERTA
2.- Silvia Sos Melià- 02:14:43, del GR-33-TOTTRAIL
3.- Bienve Osuna González- 02:40:20

L’atleta invitat a la prova Raúl Garcia Castany, del LA SPORTIVA- TRANGOWORLD, amb un temps de 01:48:52 ha arribat quart.

Destacar que l’atleta semi-local, Arturo Sanz Gargallo del TRAIR LA SÈNIA, amb un temps de 01:56:19 ha arribat 10è. I 2on en la categoria dels veterans.

En la categoria local  el millor ha estat Jorge Camañes. Seguit de Julio Manuel Sales i de David Salvador.

Han fet entrega dels premis el diputat Pablo Garcia, l’alcalde  Manuel Puig i el regidor Pablo Sales.

La cita de Catí, ha suposat la penúltima prova puntuable de la Lliga Castelló Nord-Premi Grup CRM-Ruralcaixa, que ja pràcticament ha coronat Silvia Sos com guanyadora final en categoria femenina. Per contra el final de la Lliga en categoria masculina es presenta emocionant, ja que Remigio Queral no pot fallar en Vilafranca, si vol prendre-li el mallot de líder a l'atleta de Terol, Javier Robres.


NOTÍCIES SEGON TRIMESTRE DE 2012

NOTÍCIES PRIMER TRIMESTRE DE 2012

NOTICIES DE 2011

NOTICIES 2010

NOTICIES 2009