CONSUETA

 

El 1695 trobem escrit, per primera vegada, les dades de la processó que puja des de Catí fins a l'ermita de Sant Pere de Castellfort l'últim dia d'abril i torna el primer de maig. També hi ha una referència a l'antiguitat quan diu que ja fa més de 300 anys que puja des de Catí fins a la dita ermita.

De 1878 és la llibreta manuscrit de Josep Sanjuan Puig coneguda com la consueta. En ella, a més de la descripció de la rogativa i de l'horari que convé seguir, trobem detallats els cants, antífones, responsos, lletanies, completes, goigs a Sant Pere i a la Mare de Déu de la Font i el text de la tradicional despertada. D'aquesta consueta o ritual el canonge de la Catedral Basílica de Tortosa, Ermini Capsir Ortí, va fer una adaptació de la qual s'han fet quatre edicions successives: abril de 1982 (300 exemplars); maig de 1984 (500); maig de 1992 (800) i maig de 1995 (400).

 

L'any 1997 la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana edità el llibret "Catí. Romeria a Sant Pere de Castellfort" amb interessants articles i textos d'obligada lectura per a qui vulga conèixer aquest importantíssim romiatge.

 

L'any 1998 amb les adaptacions pertinents fetes coordinadament per les autoritats eclesiàstiques i personal qualificat, es va preparar la Consueta de la Romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort acabada d'imprimir i apareguda al públic amb motiu de la rogativa.

Segons el bisbe de Tortosa Xavier Salinas, aquesta consueta fixa per molt de temps l'ordre de la romeria, els passos, les antífones, les oracions, els textos i els cants que l'acompanyen.

 

CANTS (FORMAT YOUTUBE)

VIDEOS DE SANT PERE

 

COMPLETES DE L'ERMITA DE SANT PERE (EN AUDIO)  

LA DESPERTADA

LLETANIES DELS SANTS

O VÉRE DÉUS

GOJOS MAREDEDÉU DE L'AVELLÀ

NE RECORDERIS

REGINA CAELI

GOJOS SANT PERE

GOJOS MAREDEDÉU DE LA FONT

COMPLETES (COMPLIES)-1/3

COMPLETES (COMPLIES)-2/3

   

DOMINICA AND COMPLETORIUM (I)

DOMINICA AND COMPLETORIUM (II)

   

TE LUCIS ANTE TERMINUM

DEUS IN ADJUTORIUM MEUM INTENDE...

NUNC DIMITIS (WITH SALVANO'S)

SANT PERE DE CASTELLFORT 2012 (Jesús Beltrán)

LA VILA DE CATÍ I EL SEU PEREGRINATGE.. (A.Melià)

ROMERIA CATI- SANT PERE CASTELLFORT

ROMERIA CATÍ- CASTELLFORT 2010

SUBIDA CUESTA SANT PERE DE CASTELLFORT

ROMERIA CATI-CASTELLFORT (LA LLÈCUA)

YEGUADA CATINENCS

CATÍ, SOPAR FESOLS I ARRÒS DE SANT PERE

ROMERS DE SANT PERE EN VINARÒS

PUJADA SANT PERE 2011 (JUANJO SALES)

ROMERIA SANT PERE (ESGLÉSIA D'ARES)

DESPERTADA ROMERIA 2006

BAIXADA SANT PERE 2011 (JUANJO SALES)

Romeria Catí Sant Pere 11 pujada.wmv

 ROMERIA SANT PERE

 

 

 

 


CANTS (FORMAT MID)

LA DESPERTADA SANCTE DEUS
GOIGS A LA MARE DE DEU DE L'AVELLÀ JESU CHRÍSTE
GOIGS DE SANT PERE SUSCIPE
GOIGS A LA MARE DE DÉU DE LA FONT NE RECORDERIS
REGINA CAELI CANTS DEL ROSARI
O VERE DEUS LLETANIES

 

Segons Mossèn Climent Sanjuan, els cants dels pelegrins de Catí pertanyen a l'estil del cant pla (o cant modificat pel poble). A Catí hi hagué una escola, a la qual fins i tot es varen publicar llibres de cor que encara s'usaven en algunes parròquies veïnes fins que s'imposaren les reformes del Concili Vaticà II. Els cantors dels pelegrins modifiquen les melodies amb tota mena d'harmonies, duos, octaves i altres variants, que si per una banda desllueixen la puresa i la bellesa del cant gregorià, per una altra permeten demostracions molt expressives d'entusiasme i de fervor.

Els cants dels pelegrins de Catí, segons A. Monferrer, es poden agrupar en els apartats següents:

- Primer grup: cants generals de l'Església, amb models gregorians prou coneguts: missa de Angelus, Regina Caeli, Ne recorderis, Memento mei, Liberame Domine, Domine de la sortida.

- Segon grup: cants del camí o litúrgics. Són els més característics de la pelegrinació: Lletanies dels sants i Mare de Déu, l'O Vere Deus, Sancte Deus, Suscipe i el Iesu Christe. Aquests cants habituals a totes les romeries demanen pluviam quan fa falta i gratiam en general.

- Tercer grup: Goigs i altres cants en llengua castellana: Goigs de la Mare de Déu de l'Avellà, de Sant Pere i de la Mare de Déu de la Font.

Les antífones que es reciten a certs indrets, dedicades a la Santa Creu, Immaculada Concepció, Assumpció, Sant Vicent, Sant Anna, sant Llúcia, Sant Pere, Sants Apòstols Felip i Jaume, Sant Bertomeu, Sant Marc, Sants Cosme i Damià i Sant Roc, estan tretes de l'ofici diví i la seua estructura és per a totes la mateixa: primer una invocació o referència a l'advocació. A continuació el versicle i la resposta que la completa i per a acabar una pregària. Abans es feien en llatí. A partir del Concili Vaticà II i sobretot de la publicació de la consueta de mossèn Ermini Capsir es fan en castellà per tal d'adaptar-los a les seues rúbriques. També reben el nom de commemoracions i estan lligats a les advocacions dels llocs per on s'hi passa.

Un cas especial és la despertada que mostra la influència de les devocions marianes que acompanyen el rosari de l'Aurora.

 

ELS PRECS DELS PELEGRINS

Són precs i fórmules habituals en la pràctica cristiana, almenys en l'anterior Concili Vaticà II: el rosari amb els misteris de goig, de dolor i de glòria, acompanyats cadascun d'ells de l'adient invocació. I, com a específics, els corresponents parenostres als patrons i a Sant Pere.

Les cobles dels misteris del rosari que resen o canten a cada un d'ells s'inclouen en l'obra de Mossèn Celma i són habituals al rosari de l'aurora d'altres poblacions.


Informació turística: Ayuntamiento de Catí- Mayor, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATI (Castellón)


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998

Text: Consueta i Llibret "Catí Romeria a Sant Pere de Castellfort"

Catí i els pelegrins de Sant Pere (Àlvar Monferrer Monfort).

Fotografia: Pasqual Mercé

Última actualització: 5 de maig de 2009